Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 11:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν τον Ιούνιο, αλλά παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που οι αξιωματούχοι της σκέφτονται αν θα συνεχίσουν την άνευ προηγουμένου εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 3,4% από 3,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, μειώθηκαν στο 2,3% από 2,5%.

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό-1

Τα στοιχεία αυτά έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου, η οποία, όπως δήλωσε η πρόεδρος Christine Lagarde, έχει να αποφασίσει μεταξύ μιας 10ης συνεχούς επιτοκιακής αύξησης και μιας παύσης.

Η έρευνα της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει πιθανότατα κορυφωθεί. Ενώ η αύξηση των τιμών στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών δεν θα φθάσει τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι κάποια στιγμή το 2025, θα επιβραδυνθεί σημαντικά αργότερα φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane.

Παράλληλα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική «πρέπει να είναι συνετή» για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει άσκοπα την ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές είναι ελαφρώς λιγότερο απαισιόδοξοι για την οικονομία, αναμένοντας ότι αυτή θα συρρικνωθεί κατά 0,6% τους επόμενους 12 μήνες έναντι 0,7% τον Μάιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News