Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 08:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σόκαρε τις αγορές – Χαλαρώνει τον έλεγχο των αποδόσεων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σόκαρε τις αγορές – Χαλαρώνει τον έλεγχο των αποδόσεων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές χαλαρώνοντας τον έλεγχό της στις αποδόσεις των ομολόγων, σε μία πρώτη αιφνιδιαστική κίνηση του διοικητής της, Kazuo Ueda, από τότε που ανέλαβε.

Το γιεν υποχώρησε πάνω από 1% προτού αντιστρέψει τις απώλειες του και να ισορροπήσει περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν προηγουμένως. Η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο της κεντρικής τράπεζας του 0,5%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς περίπου στο 0%, αλλά είπε ότι το ανώτατο όριο του 0,5% είναι ένα σημείο αναφοράς και όχι ένα αυστηρό όριο. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δέχεται πιέσεις να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 2% για 15 συνεχείς μήνες, ενώ οι μισθοί αρχίζουν επιτέλους να αυξάνονται μετά από χρόνια στασιμότητας.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους – μια άποψη την οποία συμμερίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε επίσης τη μέση πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2024 στο 1,9% από 2% προηγουμένως, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για το 2025 για 1,6%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Paul Krugman: Βαλτώνει η νο2 οικονομία στον κόσμο – Οι λόγοι

Ιαπωνία: Ανάπτυξη 2,7% στο πρώτο τρίμηνο

O Buffett επενδύει στους ιαπωνικούς επενδυτικού οίκους «sogo shosha»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News