Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 13:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Η δύσκολη εξίσωση του αχρησιμοποίητου άνθρακα

Ευρώπη: Η δύσκολη εξίσωση του αχρησιμοποίητου άνθρακα

Ενδιαφερόμενους αγοραστές για τον αχρησιμοποίητο άνθρακα αναζητά η Ευρώπη, η οποία συσσώρευσε τεράστιους όγκους πέρυσι, όσο προσπαθούσε να θωρακιστεί ενεργειακά.

Μετά τον σχετικά ήπιο χειμώνα που πέρασε φέτος η Ευρώπη και αφού μειώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις ενεργειακές ελλείψεις, ο άνθρακας που είχε εισαχθεί μέσα στο 2022 άρχισε να δρομολογείται ξανά στα ευρωπαϊκά λιμάνια για αποστολή σε αγορές, όπως του Μαρόκο, της Σενεγάλης και της Γουατεμάλας.

Συνολικά 1,12 εκατ. τόνοι άνθρακα έχουν αποσταλεί από την Ισπανία, την Ολλανδία και άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτίου τουλάχιστον 145.000 τόνων προς την Ινδία τον Απρίλιο. Μικρότερα φορτία έχουν σταλεί σε δρομολόγια, τα οποία θεωρούνταν απίθανα τα τελευταία χρόνια.

«Ένα μέρος αυτού του άνθρακα βρίσκεται εκεί επί τουλάχιστον έναν χρόνο και η αποθήκευση είναι πολύτιμη», δήλωσε στο Bloomberg ο Guillaume Perret, αναλυτής αγοράς άνθρακα στην Perret Associates. Και αυτό διότι έπειτα από μήνες αποθήκευσης σε εξωτερικούς χώρους, ο άνθρακας αρχίζει να αποσυντίθεται και εν τέλει είναι άχρηστος.

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει τις νέες δυναμικές που αναδύθηκαν μετά τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα που πήρε η Ευρώπη στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σειρά εργοστασίων άνθρακα τέθηκαν ξανά σε λειτουργία και οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ορυκτά καύσιμα – μεγάλο μέρος αυτών από τη Ρωσία – ώστε να εξασφαλιστούν ενεργειακά.

Ωστόσο, οι επιπλέον ποσότητες άνθρακα δεν χρειάστηκαν λόγω της τεράστιας εισροής LNG και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν για μεγάλο μέρος του χειμώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Ember, η Ε.Ε. εν τέλει έκαψε 11% λιγότερο άνθρακα σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Αναστάτωση στις τιμές

Ως αποτέλεσμα, κατέρρευσαν και οι τιμές μεταφοράς του άνθρακα προς τα λιμάνια του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, φτάνοντας μόλις στα 90 δολάρια ανά τόνο. Πρόκειται για σχεδόν το 25% της τιμής που είχε τεθεί κατά την κορύφωση πέρυσι.

Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, προμηθευτές από όλων τον κόσμο «πλημμύριζαν» την Ευρώπη, ενώ οι αγοραστές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για να εξασφαλιστούν ενεργειακά, αγνοώντας τους στόχους για το κλίμα.

Τώρα, ο ίδιος άνθρακας πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Παρότι συνολικά είναι επιζήμιο εμπόριο, όσοι είχαν εξασφαλίσει σταθερή τιμή με swaps ή hedging ενδέχεται να βγάλουν ένα μικρό κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, η επαναπώληση του άνθρακα κρύβει κινδύνους για την Ευρώπη. Πέρυσι, η Γερμανία παρέτεινε τη λειτουργία των τελευταίων τριών πυρηνικών αντιδραστήρων της, οι οποίοι όμως πλέον έχουν κλείσει. Παράλληλα, η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και τις εισαγωγές LNG από άλλες περιοχές. «Ο κόσμος πρέπει να προσέξει να μην παρασυρθεί. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Perret στο Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά: Πάνω από 1 δισ. την ημέρα διεθνώς

Ορυκτά καύσιμα: Στήριξη δισεκατομμυρίων από τράπεζες – Παρά το ρεκόρ κερδοφορίας το 2022

Ηλεκτρικό δίκτυο: Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια για το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News