Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ή επίλυση της διαφοράς για το όριο του χρέους ή πάγωμα των αμοιβών προτείνει η Δημοκρατική Spanberger

ΗΠΑ: Ή επίλυση της διαφοράς για το όριο του χρέους ή πάγωμα των αμοιβών προτείνει η Δημοκρατική Spanberger

Οι νομοθέτες στο αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να παγώσουν τις αμοιβές τους μέχρι να επιλυθεί η διαμάχη για το αν θα αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους της χώρας, ανέφερε η Δημοκρατική εκπρόσωπος Abigail Spanberger σε επιστολή της την Παρασκευή.

«Εάν ο αμερικανικός λαός και η αμερικανική οικονομία υποφέρουν ως αποτέλεσμα της αδράνειας του Κογκρέσου, τότε τα μέλη του Κογκρέσου δεν θα πρέπει να ανταμείβονται με τον μισθό τους», έγραψε η 43χρονη Spanberger σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της διοίκησης του Κογκρέσου.

Οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων για την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας συνεχίζονται, αλλά παραμένει ένα χάσμα μεταξύ του προέδρου Joe Biden και των Δημοκρατικών συμμάχων του στο Κογκρέσο και των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στη Βουλή και τη Γερουσία.

Δεν είναι σαφές πώς η διοίκηση του Κογκρέσου θα παγώσει τις πληρωμές, αλλά η δήλωση της Spanberger είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης απογοήτευσης εντός του Κογκρέσου για το αδιέξοδο, αναφέρει το Reuters

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι είναι πιθανό «να αδειάσουν τα ταμεία» μέχρι την 1η Ιουνίου, αν οι νομοθέτες δεν καταφέρουν να αυξήσουν το όριο για το ποσό του χρέους που επιτρέπεται νομικά να αναλάβει η χώρα, ένα αποτέλεσμα που θα προκαλούσε χάος στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, καθώς η αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως πληρωτή χρέους αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν σε δραστικές περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, ενώ οι Δημοκρατικοί εδώ και μήνες αρνούνται να μετακινηθούν από τη θέση τους ότι το ανώτατο όριο του χρέους δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό.

«Ο υπερκομματισμός στο Κογκρέσο θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ισχύ και την ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε η Spanberger στην επιστολή της.

Ο Biden και οι τέσσερις μεγάλοι -οι δύο κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο- επρόκειτο να συναντηθούν την Παρασκευή, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτελείων αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News