Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 19:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πράσινο φως για την δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Πράσινο φως για την δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «πράσινο φως» για την καταβολή της δεύτερης δόσης του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους περίπου 3,6 δiσ. ευρώ, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας θετικά στο αίτηµα που υπέβαλε η κυβέρνηση στις 30 Σεπτεµβρίου. Η δόση αποτελείται από περίπου 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και περίπου 1,8 δισ. ευρώ δάνεια και αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές του 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραµµατισµός δεν προέβλεπε εκταµίευση για δάνεια σ’ αυτή τη δόση, αλλά καθώς η Ελλάδα εκπλήρωσε νωρίτερα από το προβλεπόµενο χρονοδιάγραµµα τα σχετικά ορόσηµα – προαπαιτούµενα, εγκρίθηκαν και τα 1,8 δισ. ευρώ των δανείων. 

Συγκεκριµένα, τα ορόσηµα για τα δάνεια αφορούσαν την ενεργοποίηση του Invest EU, την ενεργοποίηση του προγράµµατος επενδυτικών κεφαλαίων Equity και τη συµβασιοποίηση δανείων τουλάχιστον 586 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν τη χρήση ΑΠΕ και περιλαμβάνουν επίσης την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού τομέα, το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων λεωφορειακών συγκοινωνιών και την προώθηση ενός οικολογικότερου στόλου λεωφορείων. ‘Αλλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη διασύνδεση των τερματικών πληρωμών με τη φορολογική διοίκηση, την παροχή κινήτρων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των εξαγωγών των μικρών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών, τη δημιουργία νέων ευκαιριών χρηματοδότησης για έρευνα και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γεωργίας.

Η Ελλάδα γίνεται η τρίτη χώρα, µετά την Ισπανία και την Ιταλία, της οποίας εγκρίνεται δεύτερη δόση του Ταµείου Ανάκαµψης. Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή το 2021 και 3,5 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση τον περασµένο Απρίλιο. Με τη δεύτερη δόση το σύνολο των πόρων που έχει απορροφήσει η χώρα μας διαμορφώνεται στα 11,1 δισ. Ευρώ.  

Τα επόμενα βήματα 

Η Επιτροπή απέστειλε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της εκπλήρωσης των προαπαίτουμενων και των οροσήμων που απαιτούνται από την Ελλάδα στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), ζητώντας τη γνώμη της. Η γνώμη της ΟΔΕ, η οποία θα εκδοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Επιτροπής. Μετά τη γνώμη της ΟΔΕ, η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, μέσω επιτροπής επιτροπολογίας. Μετά την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή, μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Η δήλωση της φον ντερ Λάιεν

«Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης για να λάβει της δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις τα κράτη μέλη δώσουν το πράσινο φως, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες μεταφορές και η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα ενθαρρύνει επίσης νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία. Είναι σημαντικό ότι έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Λοιπόν, συγχαρητήρια στην Ελλάδα! Ο δρόμος προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας».

Πορεία υλοποίησης Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»:

➢ Πρόγραμμα επιδοτήσεων

Στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, 440 έργα, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 13,7 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω, εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

➢ Σκέλος δανείων

Στο πρόγραμμα των δανείων, που συνιστά και το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα, έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 224 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το «Ελλάδα 2.0» (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση).

Ο προϋπολογισμός αυτών των επενδυτικών σχεδίων, ανέρχεται σε 8,44 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 3,58 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 2,82 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή: 2,04 δισ. ευρώ).

Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για 42 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,84 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 834,75 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 558,76 εκατ. ευρώ και ίδια συμμετοχή: 450,11 εκατ. ευρώ).

Από τα 224 επενδυτικά σχέδια, τα 121, συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, έχουν προεγκριθεί, σχεδόν τα μισά από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που έχει υποβληθεί, από τις επενδυτικές επιτροπές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται εξαιρετικά ευνοϊκά, σταθερά, επιτόκια δανεισμού (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες).

Σκυλάκακης: Κρατάμε την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο της ύφεσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν, στο δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπέβαλε η Ελλάδα, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανοίγει τον δρόμο για να εισρεύσουν, άμεσα, στην εγχώρια οικονομία 3,6 δισ. ευρώ. Μαζί με την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση, το ποσό που λαμβάνει, προς το παρόν, η χώρα μας, από αυτό το πολύτιμο, αναπτυξιακό εργαλείο, υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ. Σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η επενδυτική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος κρατά – και πιστεύω ότι θα κρατήσει και στο μέλλον – την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο της ύφεσης, στην οποία θα εισέλθουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ταμείο Ανάκαμψης: 41 δανειακές συμβάσεις για επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ

Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΥΠΟΙΚ: Θετική η ΕΕ για την δεύτερη δόση από το ΤΑΑ – Η πορεία υλοποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News