ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο

Από τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσει η μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης η μείωση θα εφαρμοστεί κανονικά από την 1η Ιουνίου και έτσι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα κατέβει στο 36,16% από 36,66%. Μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μετά και την 1η Ιουνίου είναι πλέον πολύ κοντά στη προεκλογική της δέσμευση καθώς μετά θα της μένει ένα ποσοστό 0,6%. 

Το συνολικό ποσοστό των εισφορών για το 2022 τουλάχιστον μέχρι τώρα διαμορφώνεται στο 36,66% (από 40,56%). Με μια επιπλέον μείωση 1,1 μονάδες η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει και την προεκλογική της δέσμευση για σωρευτική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Με μια νέα μείωση το συνολικό ποσοστό των εισφορών θα έπεφτε στο 35,56%. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 μονάδες θα είχε δημοσιονομική επίπτωση περίπου 299 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημειώνεται ότι για το 2022 έχουν διατηρηθεί οι μειωμένοι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για εργαζόμενους και εργοδότες. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειωμένοι συντελεστές να μπορέσουν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και το 2023. 

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5% μέχρι και τον Μάιο του 2022 ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εισφορές για επικουρική σύνταξη μειώνονται στο 6%. Συγκεκριμένα, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών, για τους μη μισθωτούς.

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση κατώτατου μισθού: Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα καθαρά

Τι αλλάζει από 1η Μαΐου στον κατώτατο μισθό, τις τριετίες και το επίδομα ανεργίας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου για επιχειρήσεις, εργαζόμενους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News