Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 17:43
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για την ελληνική ναυτιλία – Εννέα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Mε 66 Έλληνες ναυτικούς

Καμπανάκι για την ελληνική ναυτιλία – Εννέα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Τουλάχιστον εννέα ελληνικά εμπορικά πλοία -οκτώ με ελληνική σημαία και ένα ελληνόκτητο με σημαία Μάλτας- βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα εννέα πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί, ενώ τρία βρίσκονται στην Οδησσό, τρία στο Στενό του Κερτς και τρία στο Νοβοροσίσκ. 

Επίσης, από τα οκτώ πλοία με ελληνική σημαία, τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια. Το ελληνόκτητο πλοίο είναι φορτηγό. 

Από τα ξημερώματα, όταν και έγινε γνωστή η ρωσική εισβολή, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI) των ναυτιλιακών εταιριών. 

Ας σημειωθεί ότι η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων. 

Με βάση την ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων, τα οποία βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή, και πλέον θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. 

Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα εμπορικών πλοίων στη Θάλασσα του Αζόφ, η οποία αποτελεί το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσα και ενώνεται μ’ αυτήν μέσω του πορθμού του Κερτς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Traders και ιδιοκτήτες τάνκερ λένε «όχι» στο ρωσικό πετρέλαιο

Αγωγοί και λιμάνια: Δείτε όλες τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News