Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 22:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί οι ακροάσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν θετικές αλλά και αρνητικές απόψεις. Ειδικότερα:

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Κόλλιας, χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι «χρειάζονται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος». Όπως είπε, «αναμφίβολα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στην ταχεία απονομή των συντάξεων και οι νέοι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές». «Οι 500 σχεδόν πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και είναι έτοιμοι και μπορούν να συμβάλουν στη γρήγορη απονομή των συντάξεων», σημείωσε. Ο κ. Κόλλιας τάχθηκε υπέρ των πειθαρχικών συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λειτουργούν με άμεση, διαφανή διαδικασία, ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία». Τόνισε ακόμα ότι «η αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ με χρηστή διαχείριση και εκμετάλλευση από τη νέα εταιρία θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων». Παράλληλα, ζήτησε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τις καθυστερήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση.

Σύμφωνος με το νομοσχέδιο δήλωσε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ χαρακτήρισε «πολύ θετική τη διάταξη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας». «Όλοι οι υγειονομικοί αναμένουμε τη στιγμή που το ασφαλιστικό ταμείο θα λειτουργεί με ταχύτητα και διαφάνεια. Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ», ανέφερε. Χαρακτήρισε επίσης «ορθολογική τη πειθαρχική διαδικασία», υποστηρίζοντας ότι προσφέρει ασφάλεια και αίσθημα δικαίου, με την έννοια ότι δεν θα λειτουργεί με το χαρακτήρα φοβήτρου αλλά με την λογική ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

«Δεν ξέρω αν θα δώσει λύση στα διαχρονικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος η σύσταση της νέας εταιρίας για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ όμως ξέρουμε ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση η υπάρχουσα κατάσταση. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνιος Μεγγούλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. «Διαχρονικά, λοιπόν, άρα και τώρα, στην παρούσα στιγμή, η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Επομένως, το νομοσχέδιο καλώς έρχεται, όπως καλώς έρχονται και όλες οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του οργανισμού, όσο και για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει. Το θέμα είναι να δούμε αν το κάνει καλά», επεσήμανε ο κ. Μεγγούλης.

Την ικανοποίηση του για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, εξέφρασε ο Γιάννης Βουτσινάς, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, τονίζοντας ότι οι σημαντικές καινοτομίες που εισάγει δεν αφορούν μόνο τη γρήγορη απονομή των συντάξεων αλλά και την ουσιαστική στελέχωση του Οργανισμού και την επιβράβευση των εργαζομένων του. «Οι νέες αναγκαίες αλλαγές σηματοδοτούν μια νέα εποχή που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες», είπε ενώ χαρακτήρισε θεμιτή την προσέλκυση νέων ικανών ιδιωτικών στελεχών στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, ζήτησε βελτιώσεις στο θέμα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας ώστε να επιτρέπεται για περιορισμένες πράξεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News