Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 12:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης από τους δείκτες PMI

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης από τους δείκτες PMI

Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη συνεχίστηκε στο τέλος του 2023 λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Δεκέμβριο, ώστε να αντιστοιχεί στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση 47, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο μήνα.

Αυτό έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο έως και υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

«Δεν βρίσκονται ακριβώς σε ύφεση οι υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών ενδείξεων που να υποδηλώνουν επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή επέκταση», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Ο σύνθετος PMI…κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της ύφεσης για την Ευρωζώνη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι προβλέπει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Στο 4,1% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Σήματα ύφεσης δίνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News