Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 20:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thessaloniki Summit: Χωρίς πρόβλημα το ασφαλιστικό στην Ελλάδα έως το 2030

Thessaloniki Summit: Χωρίς πρόβλημα το ασφαλιστικό στην Ελλάδα έως το 2030

Τη θέση του ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι το 2030, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν ξανά οι κανόνες, διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «τρικυμία σε ποτήρι» τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.  

Μιλώντας από το βήμα του 7ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακλόγλου αναφερόμενος στις ανισορροπίες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσανατολισμού στην τεχνική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας βέβαια την ίδια στιγμή ότι «δεν αρκεί μόνο αυτό».

Για τη μετάκληση εργατών από το εξωτερικό, λέγοντας ότι αποτελεί «τελευταία λύση για εμάς», αναγνώρισε ότι για κάποιους τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας είναι μια αναγκαία διαδικασία. Όπως επισήμανε «όσοι μας ζητούν μετακλητούς εργάτες, δεν μας λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν βρίσκουν στο μισθό που θέλουν οι ίδιοι να τους δίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Τσακλόγλου αναγνώρισε ότι η ζήτηση της αγοράς εργασίας σήμερα αφορά κυρίως θέσεις στην εστίαση, αλλά όπως τόνισε «το μέλλον είναι στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Δεν θέλουμε βέβαια μόνο προγραμματιστές υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και πιο χαμηλής εξειδίκευσης».

Σχολιάζοντας το αίτημα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι δεν είναι μια διαδικασία που αφορά σε διάστημα δύο -τριών χρόνων και ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να μην βλέπουν τις αλλαγές, αλλά αυτές είναι ορατές ήδη στην ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι πρέπει να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα για να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στην παραγωγή. Τόνισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να μεγαλώσουν, «όπως έκαναν οι μεγάλες του σήμερα που κάποτε ήταν μικρές» και τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Μεταξύ άλλων, εξήρε το έργο των κοινωνικών εταίρων, λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι καταθέτουν ολοένα και καλύτερες προτάσεις σε διάφορα ζητήματα».

Κατάρτιση 500.000 εργαζομένων ως το 2025 από ΔΥΠΑ

«Από το δεν βρίσκω δουλειά, πήγαμε στο δεν βρίσκω εργαζόμενο και αυτό κρατά πίσω την οικονομία και το κοινωνικό κράτος», είπε από την πλευρά του ο διοικητής της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφορικά με την αντιστοίχιση δεξιοτήτων που έχουν οι εργαζόμενοι και αυτών που ζητά η αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι στόχος της ΔΥΠΑ είναι μέχρι το 2030 το 60% των ενηλίκων να συμμετέχει σε δράση κατάρτισης που «τρέχει» η υπηρεσία και σημείωσε ότι μέχρι το 2025, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιδιώκουμε την κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή και να εξελίξουν περαιτέρω αυτές που ήδη έχουν. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή, αφού έχει στη διάθεσή της πόρους ύψους 80 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και έχουμε όλοι μας την ευθύνη να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα», είπε.

Αναφέρθηκε σε δράση της ΔΥΠΑ για 220.000 εργαζομένους που αφορά την απόκτηση ή και βελτίωση των δεξιοτήτων τους και τόνισε ότι σύντομα θα «τρέξει» άλλη μία για 50.000 ανέργους. Ήδη 150.000 άτομα πιστοποιήθηκαν για πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, όπως είπε χαρακτηριστικά.  

Στην τοποθέτησή του στο 7ο Thessaloniki Summit, ο κ. Πρωτοψάλτης κάλεσε τους επιχειρηματίες να σταματήσουν να βλέπουν τους εργαζόμενους ως βάρος, και να τους βλέπουν ως επένδυση και σημείωσε ότι «ο μισθός δεν είναι έξοδο, είναι επένδυση και μόνο αν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό θα καταστείς ανταγωνιστικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας από το 17,6% στο 10% σε μια τετραετία, σημείωσε ότι πρόκειται για πτώση 43%, «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια τελευταία στην κατάταξη, αλλά δεύτερη μετά την Ισπανία στο συγκεκριμένο πεδίο.

Για το 2024 σημείωσε ότι στόχος είναι η ανεργία να πέσει στη χώρα μας κάτω του 10% και «να συγκλίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 6,5%». Επίσης ανέφερε ότι η ΔΥΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργάνωσε 22 Ημέρες Καριέρας μέσα από τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει δουλειά.

Την ανάγκη να επιτευχθεί μια μεγάλη εθνική αναπτυξιακή συμφωνία για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που το χαρακτήρισε «στρεβλό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. «Να δούμε το παρόν και το μέλλον να αναλάβουμε δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην γνώση και την εκπαίδευση των εργαζόμενων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 92% των επιχειρήσεων σήμερα στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των εννέα ατόμων και κάλεσε την πολιτεία να παρέχει κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News