Business & Finance Σάββατο 5/08/2023, 11:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «σκελετοί» στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Οι «σκελετοί» στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Τη λίστα µε τους µεγαλοοφειλέτες του ∆ηµοσίου, εφορίας και ΕΦΚΑ, έδωσε χθες στη δηµοσιότητα η ΑΑ∆Ε, κατονοµάζοντας 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νοµικά πρόσωπα µε χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Πρόκειται για συνολικές οφειλές 142,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130,36 δισ. ευρώ στην εφορία και 12,25 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της καθημερινής, στις εταιρείες, πολλά γνωστά ονόµατα χρεοκοπηµένων προ πολλών ετών επαναλαµβάνονται. Την πρώτη θέση καταλαµβάνει κλασικά η Ακρόπολις Χρηµατιστηριακή µε συνολικές οφειλές στο ∆ηµόσιο 13,2 δισ. ευρώ και ακολουθεί µε διαφορά η Ολυµπιακή Αεροπορία µε 2,3 δισ. ευρώ. Πτωχευµένη από το 2003 και η τρίτη εταιρεία ∆οµένικος Κωνσταντίνος Communication Exclusive Commex EE, µε οφειλές 1,757 δισ. ευρώ. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η ΑΕΚ, που υποβιβάστηκε λόγω χρεών στην Γ΄ Εθνική, βάσει νόµου και έκανε επανεκκίνηση µε νέο ΑΦΜ, µε οφειλή 387 εκατ. ευρώ, καθώς και ο Γυµναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής». Επίσης, ο Οργανισµός ∆ιεξαγωγής Ιπποδροµιών Ελλάδος, η ασφαλιστική Εγνατία, η Sprider Stores, η Θράκη, αλλά και η ΚΥ∆ΕΠ, η Εξπρές Σέρβις, η ΝΑΥΣΙ, η Φλώρινα Χωναίος, η Dracoil, η Ασπίς Πρόνοια, η Αιγαίον, τα Ναυπηγεία Ελευσίνος, η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ, περιλαµβάνονται στη λίστα των εταιρειών που συνολικά οφείλουν στο ∆ηµόσιο 95,76 δισ. ευρώ. Επίσης, η ίδια λίστα εταιρειών έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές στον ΕΦΚΑ 10,74 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι εταιρείες που είναι µεγαλοοφειλέτες έχουν χρέη προς ∆ηµόσιο και ΕΦΚΑ 106,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 57,8 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Οι «σκελετοί» στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου-1

Στα φυσικά πρόσωπα, ο µεγαλύτερος οφειλέτης κατονοµάζεται ως Kosta Chris ΓΕΩ και η οφειλή του προς το ∆ηµόσιο ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι Apostolides Panay ∆ηµ. (σύµφωνα πάντα µε τον τρόπο καταγραφής της ΑΑ∆Ε) και Ιωάννου Ιωάνν. Νικ. Πολλά ξένα ονόµατα περιλαµβάνονται µεταξύ των µεγαλοοφειλετών, όπως οι Στρονγκολι Σερτζ, Ριφούνα Φοτέι, Tourapi Angel, Γκβαραµία ∆ηµ. Bendeliani Omari. Συνολικά, οι οφειλές των 10.168 φυσικών προσώπων µε χρέη πάνω από 150.000 ευρώ προς την εφορία ανέρχονται σε 34,6 δισ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ 1,51 δισ. ευρώ, ήτοι αθροιστικά 36,1 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΑΑ∆Ε, οι οφειλές προς το ∆ηµόσιο αφορούν ληξιπρόθεσµες δόσεις οφειλών εκτός ρύθµισης, µε ηµεροµηνία λήξης έως τις 02/08/2022, µε προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής έως τις 02/08/2023. Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αφορούν ληξιπρόθεσµες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθµισης χρονικών περιόδων 07/2022 και προγενέστερα.

Στην ανακοίνωση της ΑΑ∆Ε επισηµαίνεται ακόµη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόµενοι στον κατάλογο µεγαλοοφειλετών του ∆ηµοσίου ενηµερώθηκαν µε επαναλαµβανόµενα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου από την ΑΑ∆Ε ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους προς ∆ΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δηµοσιοποίηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ

ΥΠΕΘΟ: Σε διαβούλευση το ν/σ για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ

Από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ταξί ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News