ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας κρύβουν μεγαλύτερες αυξήσεις για τις συντάξεις

Οι καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας κρύβουν μεγαλύτερες αυξήσεις για τις συντάξεις

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των νέων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη τόσο του  προγράμματος σταθερότητας όσο και της Κομισιόν, στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν κρύβουν πως πλέον προσδοκούν μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος.

Σε συνέντευξη του ,ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο και για ανάπτυξη της τάξεως του 3% φέτος. Υπενθυμίζεται πως το μεσοπρόθεσμο εκτιμά ανάπτυξη για φέτος 2,3%.Εάν επαληθευθούν αυτά τα αισόδοξα σενάρια,οι αυξήσεις στις συντάξεις μπορούν να φθάσουν τον επόμενο χρόνο το 4%

Η αύξηση των συντάξεων το 2024 και αυτή θα γίνει με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν μπορεί να υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όπως έγινε άλλωστε και φέτος.

Αυτό σημαίνει, βάσει και των νέων αισιόδοξων προβλέψεων πως οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν μια αύξηση της τάξεως του 3,75% και εάν προστεθεί σε αυτή και όποιο υπόλοιπο προκύπτει από την καλύτερη ανάπτυξη του 2022, η αύξηση για το 2024 μπορεί να φθάσει και το 4%.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αύξηση 7,5% ασχέτως από την μεγέθυνση της οικονομίας και του πληθωρισμού που βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τον ήδη υπάρχων μνημονιακό νόμο Κατρούγκαλου του 2017 που επιτρέπει αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News