Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 09:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lane (EKT): Τα στοιχεία δείχνουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Μάιο 

Lane (EKT): Τα στοιχεία δείχνουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Μάιο 

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση της στις 4 Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πρέπει να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κάποια κρυστάλλινη σφαίρα. Θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα».

Οι απόψεις που εκφράζει ο Lane στη συνέντευξη – που δημοσιεύτηκε μερικές ημέρες πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ – είναι ευθυγραμμισμένες με τις παρατηρήσεις άλλων υπευθύνων χάραξης πολιτικής και σηματοδοτούν ότι μια ακόμη αύξηση στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι απολύτως βέβαιη, με το μόνο ερώτημα που απομένει να αφορά το μέγεθος της κίνησης.

Το αν θα έχουμε ένα ακόμη βήμα 0,25 μονάδων ή μισής μονάδας εξαρτάται πλέον από τον πληθωρισμό και τα στοιχεία τραπεζικών δανείων που θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από την απόφαση. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκφράζουν τις τελευταίες τους παρατηρήσεις πριν ξεκινήσει μια περίοδος ησυχίας από την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο ίδιος ο Lane δεν είπε στη Le Monde πόσο μεγάλη αύξηση προτιμά, δηλώνοντας αντ’ αυτού ότι «η ανάλυση δείχνει ότι θα ήταν ακατάλληλο να αφήσουμε το επιτόκιο των καταθέσεων στο τρέχον επίπεδο του 3%».

Σχόλια τη Δευτέρα ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau μπορεί να προτιμά την μικρότερη από τις πιθανές αυξήσεις, ενδεχόμενο που θεωρείται πιο πιθανό και από τους επενδυτές. Ωστόσο, η επιλογή για μια μεγαλύτερη αύξηση παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά μειώνονται σε άλλους», είπε ο Lane. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως η δεκαετία του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν στην πραγματικότητα κολλώδης». Για να μην καταλήξουμε σε μια τέτοια θέση, «είναι σημαντικό η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εγκαίρως», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν – Τι θα γίνει μετά;

ΕΚΤ: Αυξήσεις επιτοκίων έως και τον Ιούλιο βλέπει ο Klaas Knot

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Εχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News