ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ ψηφιακών διαγωνισμών από το ΤΕΕ – Έρχονται οι «έξυπνες γέφυρες» 

Μπαράζ ψηφιακών διαγωνισμών από το ΤΕΕ – Έρχονται οι «έξυπνες γέφυρες» 

Παρά την προεκλογική περίοδο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προωθεί μια σειρά από διαγωνισμούς, καθώς πολλά έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για να μην χαθούν οι πόροι. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου χθες σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου οι μισοί διαγωνισμοί για την ανάθεση των μελετών και στο 80% εξ αυτών έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Αναμένονται οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογραφούν οι συμβάσεις και μέχρι το τέλος της εκλογικής περιόδου αναμένεται να έχουν τρέξει όλοι οι διαγωνισμοί. 

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εφαρμογή αισθητήρων σε 250 σιδηροδρομικές γέφυρες, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Εκεί θα πρέπει η κάθε γέφυρα να μελετηθεί ξεχωριστά και στη συνέχεια να εγκατασταθούν τα ψηφιακά συστήματα που θα δίνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τυχόν προβλήματα και μετακινήσεις. Θα ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο και υποέργο για τις γέφυρες του οδικού δικτύου της χώρας. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε πως προχωρούν και οι διαδικασίες για τον Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Ειδικότερα, έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα καταχώρησης των στοιχείων των έργων υποδομής και αυτές τις ημέρες θα σταλεί αίτημα τους ΟΤΑ για να αρχίσουν να συμπληρώνουν τα στοιχεία. Ακόμη, προετοιμάζονται και άλλες ψηφιακές εφαρμογές όπως η Ψηφιακή Τράπεζα Γης για την υποδοχή συντελεστή δόμησης, το σύστημα ψηφιακής καταγραφής ρύπων κ.α. 

Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα υπογράφεται με την κοινοπραξία Intrasoft – Vodafone – Nova, η μεγάλη σύμβαση για την ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών. Ηδη προχωρά ένα πιλοτικό έργο στο Μαρούσι ενώ θα ακολουθήσει ο δήμος Αθηναίων, σημείωσε ο κ. Στασινός. 

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε επίσης ότι το ΤΕΕ έχει αναλάβει τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για τα 18.000 σχολεία και 2.500 κτίρια τα οποία στεγάζουν νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι έλεγχοι αυτοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ωστόσο στα κτίρια τα οποία θα χαρακτηριστούν «επικίνδυνα» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε δεύτερο βαθμό.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News