ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Οι αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» εκτόξευσαν τις τιμές στο κέντρο

Σε περιοχές υψηλής ζήτησης –Κουκάκι, Ακρόπολη, Πλάκα– οι ζητούµενες τιµές κινούνται µεταξύ 2.600 και 4.000 ευρώ/τ.µ.

Ακίνητα: Οι αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» εκτόξευσαν τις τιμές στο κέντρο

Σε τιµές βορείων προαστίων, ή και ακόµα υψηλότερα, διαµορφώνονται πλέον οι ζητούµενες τιµές πώλησης σηµαντικού ποσοστού διαµερισµάτων στο κέντρο της Αθήνας. ∆ιαµερίσµατα των 90-110 τ.µ. που έχουν ανακαινιστεί και βρίσκονται κοντά στα δηµοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, σε περιοχές όπως το Παγκράτι, οι Αµπελόκηποι και η Κυψέλη, ζητούνται αντί ποσών της τάξεως των 250.000-300.000 ευρώ, ήτοι από 2.200 έως 2.900 ευρώ/τ.µ., όσο δηλαδή πωλούνται νεότερα διαµερίσµατα στα βόρεια προάστια, τα οποία συχνά συνοδεύονται από θέσεις στάθµευσης, τζάκι, θέρµανση φυσικού αερίου και άλλες παροχές.

Αντίστοιχα, στα σηµεία υψηλής ζήτησης από ξένους, όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη και η Πλάκα, οι ζητούµενες τιµές κινούνται µεταξύ 2.600 και 4.000 ευρώ/τ.µ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ακόµα υψηλότερων τιµών. Στην αγορά σηµειώνουν ότι η απότοµη αυτή αύξηση των τιµών στο κέντρο είναι προϊόν κυρίως των τελευταίων έξι µηνών και οφείλεται, σε µεγάλο βαθµό, στην επικείµενη αλλαγή στο πρόγραµµα «χρυσή βίζα». Υπενθυµίζεται ότι τον προηγούµενο Σεπτέµβριο, από το βήµα της ∆ΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τον διπλασιασµό του ελάχιστου απαιτούµενου ύψους επένδυσης για την εξασφάλιση άδειας παραµονής, από 250.000 σε 500.000 ευρώ, χωρίς όµως να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες αναφορικά µε τις περιοχές και τον τρόπο που θα ίσχυε η αλλαγή αυτή.

Ακολούθησε µια περίοδος έντονων αναταράξεων στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε ως αποτέλεσµα την εντατικοποίηση των αγορών ακινήτων από τους ξένους επενδυτές, κυρίως από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Προς το τέλος του 2022 επέστρεψαν και οι Κινέζοι αγοραστές, καθώς έγινε άρση της πολιτικής µηδενικών κρουσµάτων κορωνοϊού στην Κίνα, καθιστώντας πολύ ευκολότερες τις µετακινήσεις από και προς την Κίνα. Παράλληλα, εξειδικεύτηκαν και τα µέτρα για το πρόγραµµα «χρυσή βίζα», καθώς έγινε γνωστό ότι το όριο θα διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τοµέα της Περιφέρειας Αττικής, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Επίσης, δόθηκε χρονικό περιθώριο έως την 30ή Απριλίου για τη σύναψη προσυµφώνων αγοράς ακινήτου (µε το παλιό καθεστώς των 250.000 ευρώ) και µέχρι το τέλος του 2023, προκειµένου να µετατραπούν τα προσύµφωνα αυτά σε οριστικά συµβόλαια αγοραπωλησίας.

Κάπως έτσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον φετινό Ιανουάριο υποβλήθηκαν 744 αιτήµατα χορήγησης αδειών παραµονής (649 για νέους επενδυτές και 95 για ανανεώσεις υφιστάµενων αδειών), αριθµός που ήταν 320% υψηλότερος από τα µόλις 177 αιτήµατα που είχαν υποβληθεί τον αντίστοιχο µήνα του 2022. Παράλληλα, τον φετινό Ιανουάριο εκδόθηκαν 263 άδειες µόνιµου επενδυτή, από 117 πέρυσι, µια αύξηση της τάξεως του 125% σε ετήσια βάση.

Τον ∆εκέµβριο του 2022 υποβλήθηκαν 1.216 αιτήµατα αρχικής χορήγησης άδειας, έναντι 337 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τον προηγούµενο Σεπτέµβριο. Συνολικά το 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήµατα χορήγησης αδειών (επενδυτών+µελών οικογένειας), από 2.005 το 2021, αριθµός αυξηµένος κατά 117%. Παράλληλα, εκδόθηκαν συνολικά 2.258 νέες άδειες, αριθµός που εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 35,5% του 2019, όταν ο αριθµός των νέων αδειών είχε καταγράψει ιστορικά υψηλό επίπεδο µε 3.504.

Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποίησεις για μεγάλες αυξήσεις 

Ο «πληθωρισµός» των τιµών πώλησης κατοικιών στις περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι δεδοµένος. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά έχει επιτευχθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσµα από αυτό που προσδοκούσε η κυβέρνηση, όταν είχε την έµπνευση για την αλλαγή στο πρόγραµµα επενδυτικής µετανάστευσης, µέσω της αγοράς ακινήτων. Στόχος ήταν και παραµένει το να στραφούν οι ξένοι επενδυτές σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να αποκλιµακωθούν οι τιµές και να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στην αγορά κατοικίας στους µόνιµους κατοίκους. Στην πράξη, έγινε αυτό που είχαν προειδοποιήσει οι φορείς της αγοράς ακινήτων, δηλαδή µια «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, η οποία ασφαλώς ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» των πωλητών-ιδιοκτητών και έχουν προβεί σε σηµαντικές ανατιµήσεις, ώστε να προλάβουν τη σχετική προθεσµία. «Θεωρούµε πως θα έπρεπε να προηγηθεί ένας διάλογος µε τους φορείς του κλάδου, ώστε να µας δοθεί η ευκαιρία να υποβάλλουµε προτάσεις για να γίνει µε πιο οµαλό και ορθό τρόπο η προσαρµογή που επιθυµούσε η κυβέρνηση στο πρόγραµµα των αδειών παραµονής», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταµιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Το µεγάλο ερώτηµα βέβαια είναι τι θα συµβεί µετά τον Μάιο, όταν θα πάψει να ισχύει η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να αγοράζουν ακίνητα µε 250.000 ευρώ. Ασφαλώς, δεν θα είναι εφικτή η πώληση διαµερισµάτων της δεκαετίας του ’60 και του ’70 σε τιµές της τάξεως των 500.000 ευρώ, παρά µόνο ίσως στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό και πιθανώς και στην Πλάκα, όπου πραγµατικά υπάρχει πολύ µεγάλη ζήτηση και το δέλεαρ τού να διαθέτει κανείς ακίνητο κάτω από τον Ιερό Βράχο είναι πολύ µεγάλο.

∆εν αποκλείεται όµως να δούµε τέτοιες τιµές και σε συνοικίες όπως το Κουκάκι, όπου η έλλειψη διαθέσιµων ακινήτων και η υψηλή ζήτηση για βραχυχρόνιες µισθώσεις ενδεχοµένως να ωθήσουν τις τιµές προς νέο ρεκόρ. Ενδεικτικό του πόσο έχει αλλάξει η αγορά κατοικίας στο Κουκάκι, είναι το γεγονός ότι πριν από την εξάπλωση των βραχυχρόνιων µισθώσεων, πριν από 10 χρόνια, η µέση ζητούµενη τιµή δεν ξεπερνούσε τα 1.200-1.300 ευρώ/τ.µ. Ακίνητα που πωλούνταν αντί 80.000-100.000 ευρώ, σήµερα πωλούνται αντί 300.000-350.000 ευρώ και ακόµα υψηλότερα.

Εν τω µεταξύ, στην αγορά ακινήτων αναµένονται επιπλέον 2.500 επίδοξοι αγοραστές για το πρόγραµµα επιχορήγησης επιτοκίου για αγορά ακινήτων αξίας έως 200.000 ευρώ και ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών.

Η ζήτηση αυτή, σε συνδυασµό και µε τη διατήρηση της προσφοράς σε χαµηλό επίπεδο, αναµένεται να προσφέρουν ένα νέο, υψηλότερο «πάτωµα» στις τιµές πώλησης, καθιστώντας ουσιαστικά ακόµα δυσκολότερη την απόκτηση κατοικίας σε όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόµενους. Αλλωστε, ακόµα και ο διπλασιασµός του ορίου για τη χορήγηση αδειών παραµονής στις 500.000 ευρώ, δεν περιορίζει σε τίποτα τους υπόλοιπους ξένους αγοραστές, ή ακόµα και εκείνους που προέρχονται από τρίτες χώρες κι απλώς δεν ενδιαφέρονται για την άδεια παραµονής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

CNBC: Περιζήτητη η ελληνική Χρυσή Βίζα – Έρχονται οι πλούσιοι Αμερικάνοι

Η αύξηση του ορίου για «χρυσή βίζα» αλλάζει τον χάρτη των επενδύσεων

Αγορά κατοικίας: Οι πρωτοβουλίες της Πορτογαλίας και η περίπτωση της Ελλάδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News