ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για το market pass: Κλείνει αύριο η πλατφόρμα

Τέλος χρόνου για το market pass: Κλείνει αύριο η πλατφόρμα

Mία ημέρα έχουν στη διάθεση του οι πολίτες για να κάνουν την αίτηση τους για το market pass.Ήδη όσοι είχαν κάνει τις αιτήσεις τους, τον Φεβρουάριο, έχουν λάβει τα ποσά είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ανάλογα με το τι είχαν επιλέξει.

Η πλατφόρμα του Market Pass θα μείνει ανοιχτή έως και αύριο. 

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Για όσους έχουν κάνει την αίτηση από 1-15 Μαρτίου, η πρώτη διπλή  δόση θα δοθεί  από τις 20 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως όποιοι έχουν επιλέξει πίστωση σε λογαριασμό θα δουν ποσό ενίσχυσης  μειωμένο κατά 20% και το ποσό θα αφορά τρεις μήνες. Η επόμενη πληρωμή για όλους όσους έχουν επιλέξει πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό θα γίνει στις 3 Μαΐου 2023 και το ποσό που θα λάβουν θα αφορά  τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι επόμενες πληρωμές  για όσους έχουν επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα έχουν ως εξής: Έως τις 3 Απριλίου 2023  θα πιστωθεί το ποσό για τον μήνα Απρίλιο, στις 3 Μαΐου 2023 η κάρτα θα πιστωθεί για τον μήνα Μάιο, στις 3 Ιουνίου 2023 για τον μήνα Ιούνιο και στις 3 Ιουλίου 2023 για τον μήνα Ιούλιο.

Διορθωτικές κινήσεις μετά το πέρας των αιτήσεων 

Παρόλα αυτά, από  τις πρώτες ημέρες των αιτήσεων εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα, όπως περιπτώσεις κατά τις οποίες το σύστημα μπλοκάρει κάποιους δικαιούχους ή τους υπολογίζει μικρότερα ποσά.

Για την αίτηση  στο market pass λαμβάνεται υπόψη η φορολογική δήλωση  του 2022 που αφορά τα εισοδήματα του 2021 όπως από εκεί φαίνεται και η οικογενειακή  κατάσταση του κάθε δικαιούχου. Έτσι για παράδειγμα ένα ζευγάρι που απέκτησε ένα παιδί μέσα στο 2022 χάνει το επιπλέον ποσό για το τρίτο μέλος. Επίσης,  υπάρχει πρόβλημα  και με τις πολύτεκνες οικογένειές που έχουν πάνω από 5 παιδιά καθώς το σύστημα αναγνωρίζει μόνο τα 5 παιδιά και εάν υπάρχει π.χ. έκτο, δεν υπάρχει επιπλέον ενίσχυση.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο MR, μετά το πέρας της κανονικής διαδικασίας, δηλαδή μετά τις 15 Μαρτίου, αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στις οικογένειες με πάνω από 5 παιδιά ή για όποιους απέκτησαν παιδί μέσα στο 2022.  

Το επίδομα ακρίβειας για τα τρόφιμα είναι για 6 μήνες, με στόχο την κάλυψη του 10% των μηνιαίων εξόδων  των νοικοκυριών σε επιχειρήσεις εμπορίου τροφίμων. 

Για την νέα οικονομική ενίσχυση, βέβαια, υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.  Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. 

Τα ποσά 

Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα.

Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες). 

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες).

Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες). 

Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News