ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά την κυβερνοεπίθεση

Ποιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί. Τι ισχύει με την καταβολή των συντάξεων

ΕΛΤΑ: Επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά την κυβερνοεπίθεση

Σχεδόν πλήρως έχει αποκατασταθεί το πλήγμα που προκάλεσαν οι χάκερς στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εξαπολύοντας, πριν από δύο Κυριακές επίθεση τύπου ransomware. «Κλείδωσαν» δηλαδή, μέσω κλειδιών κρυπτογράφησης, το σύστημα, ζητώντας λύτρα προκειμένου να καταστήσουν ξανά λειτουργικό το σύστημα.

Αρμόδιες πηγές αξιολογούν την επίθεση ως μία από τις ισχυρότερες που έχει δεχτεί ελληνική εταιρεία, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες πληροφορικής της ΔΕΚΟ έχουν αποκαταστήσει τα περισσότερα από τα επιμέρους συστήματα. Η εταιρεία διαθέτει πολλαπλά συστήματα Πληροφορικής που αντιστοιχούν σε καθεμία από τις επιμέρους λειτουργίες, όπως  η αποστολή αλληλογραφίας, δεμάτων, οι πληρωμές και εισπράξεις, οι λογαριασμοί και η καταβολή των συντάξεων.

Η διαδικασία δηλαδή της αποκατάστασης θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα ψηφιδωτό του οποίου κάθε ψηφίδα αποκαθίσταται ξεχωριστά. Και με τον μεγαλύτερο αριθμό των πληροφοριακών συστημάτων να έχει αποκατασταθεί, τα ΕΛΤΑ έχουν σχεδόν επιστρέψει στη κανονικότητα.

Οι υπηρεσίες που έχουν αποκατασταθεί

Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή των συντάξεων ολοκληρώθηκε ομαλά, με τις μικρής κλίμακας καθυστερήσεις, ως επί το πλείστον σε ορισμένες απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές να αποδίδεται στην βραδύτητα ως προς την προώθηση της εκτέλεσης των πληρωμών, από ορισμένους φορείς.

Επίσης, το σύνολο των συντάξεων καταβάλλεται εμπρόσθεσμα, ακολούθως με τον προγραμματισμό κάθε Ταμείου. Το ίδιο ισχύει και για τα τακτικά επιδόματα.

Πλήρως λειτουργικό είναι τόσο το Σύστημα Παρακολούθησης Αντικειμένων και Αλληλογραφίας (Track&Trace), ενώ και εταιρικοί πελάτες είναι σε θέση να παρακολουθούν την πορεία της αλληλογραφίας και των λογαριασμών τους, μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Ενεργό είναι και το ηλεκτρονικό σύστημα (e-shop) των ΕΛΤΑ, ενώ κανονικά εκτελούνται πλέον και όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (αντικαταβολές, ταχυδρομικές επιταγές κτλ) μέσω του δικτύου ΕΛΤΑ.  

Η βασικότερη υπηρεσία που παραμένει ανενεργή και θα απαιτήσει ορισμένες ακόμη ημέρες ωσότου αποκατασταθεί, αφορά την παραλαβή δεμάτων από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν από τα ΕΛΤΑ, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η επαναφορά και των υπόλοιπων υποσυστημάτων του δικτύου που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης και, προτού τεθούν σε κανονική λειτουργία, δοκιμάζονται σε ασφαλές περιβάλλον.  

Όπως αναφέρουν ακόμη οι ίδιες πηγές, σημαντική παράμετρος στην όλη διαδικασία επαναφοράς, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες αντιμετώπισης της κυβερνοεπίθεσης, αποτέλεσαν τα πληροφοριακά συστήματα της θυγατρικής ΕΛΤΑ Courier. Αυτά δεν επηρεάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικά δίκτυα για τη διεκπεραίωση σειράς εργασιών της μητρικής.

Διαβάστε επίσης: 

Χάκερς χτύπησαν τα ΕΛΤΑ: Εκτός λειτουργίας το σύστημα των ταχυδρομείων

Κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ: Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας  

 

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News