ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση μεγεθών από την αγορά των ΗΠΑ αναμένει η Intralot

Ενίσχυση μεγεθών από την αγορά των ΗΠΑ αναμένει η Intralot

Από σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά του ομολόγου 130 εκατ. ευρώ της Intralot με εύρος απόδοσης 6%-6,4%, σηματοδοτώντας το τελευταίο στάδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και στην προμήθεια ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις διεξαγωγής λοταρίας και τυχερών παιχνιδιών.

Χθες, η διοίκηση της Intralot, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρυσόστομο Σφάτο, παρουσίασε τη στρατηγική της με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται από 36% έως 40% τα επόμενα χρόνια. Από τα 50 συμβόλαια που διαθέτει ενεργά η Intralot σε 39 κράτη και πολιτείες και έχουν ισχύ μέχρι και το 2033, τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία τοποθετούνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ακόμη η Intralot έχει ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. για το 2023, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανικές τράπεζες για την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων project finance (στηρίζονται στις εκτιμώμενες χρηματοροές των έργων).

Οπως σημείωσε ο Νίκος Νικολακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου στις ΗΠΑ, Intralot Inc, η αγορά λοταριών και τυχερών παιχνιδιών της Βόρειας Αμερικής, που είναι η σημαντικότερη στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, εμφανίζει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που διαμορφώνεται ετησίως σε 5%. Η εν λόγω αγορά, που αντιστοιχεί σε 45 λοταρίες που λειτουργούν σε ισάριθμες αμερικανικές Πολιτείες, έχει αξία 108 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης για την Intralot. Η αιτία; Η υστέρηση, όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, που εμφανίζουν οι ΗΠΑ ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αποτέλεσμα μόνο σε 11 Πολιτείες και στη Νέα Υόρκη υπό προϋποθέσεις τα τυχερά παιχνίδια να πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών καναλιών. Η αξία, δηλαδή, των παιχνιδιών που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών καναλιών αντιστοιχεί σε ποσοστό 7% της αξίας της αμερικανικής αγοράς. «Το καθεστώς αυτό αλλάζει, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι σημαντικός για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς του καζίνο», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια 12-13 συμβόλαια ανταγωνιστών της Intralot λήγουν και ως εκ τούτου ξεκινούν σταδιακά να πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί, με τον τεχνολογικό όμιλο να επιδιώκει να διεκδικήσει πέντε – έξι από αυτά. Εκτός των νέων συμβάσεων, η Intralot προσβλέπει σε ισχυροποίηση εσόδων μέσω της τοποθέτησης συστημάτων εποπτείας και ελέγχου σε παιγνιομηχανές (VLTS), αγορά που εμφανίζει ισχυρές προοπτικές. Κι αυτό επειδή στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 600.000 VLTS τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου. Για σημαντικό αριθμό τέτοιου είδους μηχανημάτων που είναι παλαιότερης γενιάς, η Intralot διαθέτει την τεχνογνωσία να προχωρήσει στη διασύνδεσή τους με τα συστήματα ελέγχου, χωρίς να απαιτείται η αντικατάστασή τους, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία. Εκτός από τη Βόρεια Αμερική, όπου η εταιρεία συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας, η Intralot επιδιώκει να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά αποτελούσαν το 43,7% των συνολικών εσόδων του ομίλου κατά το εννεάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αγορά της Ευρώπης συνεισέφερε το 22,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News