Business & Finance Σάββατο 10/02/2024, 14:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κατηγορία της αγοράς που παραμένει κάτω από το ραντάρ

Η κατηγορία της αγοράς που παραμένει κάτω από το ραντάρ

Οι κωφοί και οι βαρήκοοι αποτελούν μία ιδιαίτερα δυναμική κατηγορία της αγοράς που όμως, σε μεγάλο βαθμό, βρίσκεται κάτω από το ραντάρ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποτελούν με διαφορά την πολυπληθέστερη ομάδα ΑΜΕΑ παγκοσμίως, αριθμώντας 430 εκατομμύρια. Προβλέπεται, δε, να αυξηθούν στα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Υπολογίζεται ακόμη ότι περίπου το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως, και ειδικότερα στην Ευρώπη το 12%, αντιμετωπίζει δυσκολίες ακοής, που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τη μεγάλη αυτήν κοινότητα ΑΜΕΑ,  εκτιμήσεις ειδικών τοποθετούν το μέγεθός της σε περίπου 800 χιλιάδες -ή και περισσότερους- μόνιμους κατοίκους των οποίων η καθημερινή επικοινωνία, λόγω μειωμένης ακοής, είναι δυσχερής. Τα μεγέθη αυτά διογκώνονται εάν ληφθεί υπόψη ότι από τους 32 εκατομμύρια επισκέπτες της Ελλάδας κάθε χρόνο, το 8% αυτών αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια άτομα με δυσκολία ακοής. 

Tα δεδομένα αυτά και η αναγκαιότητα για συμπερίληψη των ανθρώπων με προβλήματα ακοής δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, δεδομένου και ότι η ισότιμη εξυπηρέτηση θα αποτελεί σύντομα και νομική υποχρέωση σύμφωνα με τον Ν. 4994/2022 σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία «European Accessibility Act” (882/2019/EU). 

Ως εκ τούτου, η τεχνολογική ελληνική εταιρεία Evenly έχει αναπτύξει μία ειδική πλατφόρμα που επιδιώκει να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη επικοινωνία κωφών και βαρήκοων. 

Η τεχνολογική λύση που έχει αναπτύξει η εταιρεία, όπως αναφέρουν στελέχη της, θα μπορούσε να συμβάλει στο να καταστεί η Ελλάδα φιλικός προορισμός για κωφούς και βαρήκοους, γεγονός που θα επέτρεπε την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ανθρώπων από την παγκόσμια κοινότητα των 430 εκατομμυρίων. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλατφόρμα της υποστηρίζει αμφίδρομη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News