ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μία ακόμα άφιξη ξένης τεχνολογικής εταιρείας στην Αθήνα – Η Elastic ανοίγει γραφείο

Μία ακόμα άφιξη ξένης τεχνολογικής εταιρείας στην Αθήνα – Η  Elastic ανοίγει γραφείο

Αυξάνονται οι ξένες επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής που επιλέγουν την Ελλάδα και την πρωτεύουσα για να δημιουργήσουν γραφείο ή υποκατάστημα, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία τους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η αμερικανο-ολλανδική Elastic που έλαβε, πριν από μερικές ημέρες, την απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα. Οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία ώστε η εταιρεία να λειτουργεί στην Ελλάδα είναι να εμφανίζει ετήσιες δαπάνες ύψους 100.000 ευρώ και να απασχολεί τουλάχιστον τέσσερις εργαζομένους. Η Elastic αναπτύσσει λύσεις για επιχειρήσεις και εξειδικεύεται στη δημιουργία μηχανών αναζήτησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την ευχρηστία, την εμφάνιση των πιο σχετικών αποτελεσμάτων και την ολοκληρωμένη οπτικοποίησή τους. Η εταιρεία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς κύκλο εργασιών της τάξεως των 310 εκατ. δολ., με ποσό 288 εκατ. δολ. να προέρχεται από συνδρομές, ενώ η μεικτή κερδοφορία ανέρχεται σε 239 εκατ. δολ. Σε ετήσια βάση πέρυσι η Elastic κατέγραψε συνολικό κύκλο εργασιών ελαφρώς υψηλότερο από 1 δισ. δολ., μεικτά κέρδη 770 εκατ. δολ. και λειτουργικές ζημίες 245,7 εκατ. δολ.

Η μεγάλη ζήτηση για έργα ψηφιοποίησης από τον ιδιωτικό τομέα και η ύπαρξη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού οδήγησαν την Elastic να αποκτήσει δραστηριότητα και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιοποιήθηκαν, κατά το διάστημα 2019-2022, πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ρυθμός μεταβολής της ψηφιακής ωριμότητάς τους ανήλθε στο 9,2% έναντι 1,9% στην Ε.Ε., με τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαθέτουν το 70% της μέσης ψηφιακής ωριμότητας στα 27 κράτη-μέλη.

Με την Ελλάδα –που ο Economist ξεχώρισε ως χώρα του 2023– να ενισχύει την ελκυστικότητά της διεθνώς όχι μόνον ως προορισμός για τουρισμό αλλά και για επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύεται ο αριθμός των ξένων παικτών που εγκαθίστανται στη χώρα μας. Αλλωστε, για τις τεχνολογικές εταιρείες το ρίσκο ανάπτυξης δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι λελογισμένο, δεδομένου ότι δεν προχωρούν σε υψηλές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Με αυτά τα δεδομένα, πριν από μερικούς μήνες η πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικών λύσεων και εφαρμογών με έδρα την Κοπεγχάγη της Δανίας, Teracloud, επέλεξε την Αθήνα για να δημιουργήσει το έκτο, κατά σειράν, κέντρο έρευνας και τεχνολογίας. Μέχρι το 2025 η εταιρεία, η οποία αναπτύσσει σύνθετες τεχνολογικές εφαρμογές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σχεδιάζει να προσλάβει 40 μηχανικούς πληροφορικής. Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες ο ιαπωνικός όμιλος υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής NTT Data εγκαινίασε τα νέα γραφεία του στην Αθήνα, ενώ εξετάζει την επέκταση της παρουσίας του σε Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η εταιρεία, που μετράει ήδη ενάμιση χρόνο παρουσίας στην ελληνική αγορά, απασχολεί 120 εργαζομένους, τους οποίους επιδιώκει, με χρονικό ορίζοντα το 2026, να αυξήσει σε 400. Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 140 πολυεθνικές εταιρείες (π.χ. Deloitte, EY, Accenture) και startups, που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς πέραν της τεχνολογίας και της πληροφορικής, έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα τεχνολογικούς κόμβους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News