ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Δάνειο 125 εκατ. δολ. από DFC προς την ONEX

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Δάνειο 125 εκατ. δολ. από DFC προς την ONEX

Τη σύµβαση χρηµατοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας µε οµολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολ. υπέγραψαν τη Δευτέρα ο διευθύνων σύµβουλος της αµερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC (U.S. International Development Finance Corporation) Σκοτ Νέιθαν και ο διευθύνων σύµβουλος της ΟΝΕΧ Shipyards Πάνος Ξενοκώστας. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιµοποιηθούν για να χρηµατοδοτήσουν µέρος των επενδυτικών και άλλων δαπανών του επιχειρηµατικού σχεδίου ανάταξης των Ναυπηγείων Ελευσίνας µε στρατηγικό επενδυτή την ΟΝΕΧ, στο πλαίσιο της συµφωνίας εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το αρµόδιο δικαστήριο πριν από τρεις εβδοµάδες.

Στην εκδήλωση που περιέλαβε και την εγκαινίαση της πλωτής δεξαµενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας παρευρέθηκαν, µεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και o υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Το εµπορικό τµήµα των ναυπηγείων θα ασχοληθεί µε τη ναυπηγοεπισκευή και τη ναυπήγηση εµπορικών και επιβατηγών πλοίων αλλά και πλωτές πλατφόρµες για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ το αµυντικό τµήµα µε τη ναυπήγηση οπλικών πλατφορµών (γάστρες πλοίων) για χώρες-µέλη του ΝΑΤΟ.

Το business plan προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας µε «όχηµα» την ετήσια εξυπηρέτηση περίπου 200 εµπορικών πλοίων. Σε τρία έτη επίσης εκτιµάται πως ο αριθµός των εργαζοµένων θα ανέρχεται σε 3.000 άτοµα.

Σηµειώνεται ότι µε τη συµφωνία εξυγίανσης ρυθµίζονται υποχρεώσεις ύψους 250 εκατ. προς το Δηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία, τους εργαζοµένους, το Πολεµικό Ναυτικό και τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ ο επενδυτής δεσµεύεται να επενδύσει µεσοπρόθεσµα 250 εκατ. για την ανάπτυξη νέων υποδοµών και τον εκσυγχρονισµό των υπαρχουσών, όπως και του µηχανολογικού εξοπλισµού των ναυπηγείων.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναµένεται να πιστοποιηθούν, όπως έχουν ήδη πιστοποιηθεί και τα Ναυπηγεία Σύρου, από το αµερικανικό πολεµικό ναυτικό, σηµειώνουν πηγές της ONEX.

Υπενθυµίζεται επίσης ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η ΟΝΕΧ έχουν επιλεγεί ως συνεργάτης από τον ιταλικό ναυπηγικό όµιλο Fincantieri στο πλαίσιο της διεκδίκησης του προγράµµατος ναυπήγησης κορβετών του Πολεµικού Ναυτικού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News