ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ACS: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ – Έτοιμο το νέο κέντρο διανομής της ACS

ACS: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ – Έτοιμο το νέο κέντρο διανομής της ACS

Επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ δρομολογεί μέσα στην επόμενη πενταετία η ACS, θυγατρική εταιρεία ταχυμεταφορών του ομίλου Quest. Οπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Γεωργαντζής, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κέντρου διαλογής στο Αιγάλεω, η στρατηγική της ACS την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει την περαιτέρω βελτιστοποίηση των υπηρεσιών ιδίως όσον αφορά το «τελευταίο μίλι», την παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή. Οι άξονες στους οποίους, μεταξύ άλλων, δίνει προτεραιότητα η εταιρεία είναι η ενίσχυση του στόλου των –200 σήμερα– ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπως και η αύξηση σε 1.000 τα επόμενα χρόνια των smart lockers. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα περίπου 200 «έξυπνες» θυρίδες μέσω των οποίων ένας πελάτης μπορεί να παραλάβει το δέμα του όλο το εικοσιτετράωρο, αντί αυτό να παραδοθεί από κούριερ. Ωστόσο, ακόμη οι Ελληνες δεν έχουν εξοικειωθεί με τα smart lockers, επιδεικνύοντας, όπως σχολίασε ο κ. Γεωργαντζής, επιφυλακτικότητα αντίστοιχη αυτής που είχαν όταν οι τράπεζες εγκαθιστούσαν τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα γνωστά ATM.

Η ACS ολοκλήρωσε, πρόσφατα, την υλοποίηση του νέου κέντρου διαλογής στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Αιγάλεω που αποτελεί επένδυση συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος των συστημάτων διαλογής. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας, το νέο κέντρο διαλογής επιφάνειας 36.000 τ.μ., που περιλαμβάνει τρία επίπεδα (ισόγειο, ημιώροφος, πρώτος όροφος), τετραπλασιάζει την υφιστάμενη δυναμικότητα διαλογής σε 50.000 αποστολές ανά ώρα. Με αυτό το μέγεθος να αυξομειώνεται με βάση την τρέχουσα ζήτηση, σήμερα η δυναμικότητα διαμορφώνεται σε 20.000 αποστολές ανά ώρα. Στην εγκατάσταση, που θα απασχολούνται 477 άτομα και θα επιτρέπει την αύξηση κατά 35% της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο, υπάρχει και φωτοβολταϊκή μονάδα δυναμικότητας έως 1 MW.

«Το νέο κέντρο μειώνει τον χρόνο διαλογής κατά 50%, αναβαθμίζοντας τους χρόνους και τη δυνατότητα παράδοσης», σημείωσε ο κ. Γεωργαντζής.

Στις ελληνικές ταχυμεταφορές, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 500, ως επί το πλείστον, μικρομεσαίοι παίκτες, η ACS καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 25%, που αυξάνεται σε 35% στις μεταφορές εντός Ελλάδας. Ο κλάδος όμως, που εκτιμάται ότι φέτος θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης από 15% έως 20%, αναπτύσσεται εάν ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια μόνο 20 εταιρείες-πελάτες της ACS εμφάνισαν τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

H ACS, όπως και οι περισσότερες εταιρείες, καλείται να διαχειριστεί δύο εμπόδια. Την αύξηση του κόστους -ενδεικτικά, οι τιμές των ναυτιλιακών μεταφορών έχουν ενισχυθεί κατά 60%, ενώ το μεταφορικό έργο στα νησιά έχει ακριβύνει κατά 50%- και τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, που δυσχεραίνει, έως ένα βαθμό, την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής της ACS για βελτίωση των χρόνων παράδοσης των παραγγελιών. Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο 270 καταστημάτων, όπου απασχολούνται περισσότερα από 3.000 άτομα. Κατά το 1ο εξάμηνο ενίσχυσε κατά περίπου 9%, ετησίως, σε 72,6% τα έσοδα και αύξησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 11%, σε 12 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News