ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η KKR αγόρασε τις μετοχές του Αντετοκούνμπο στην Catalio Capital

Η KKR αγόρασε τις μετοχές του Αντετοκούνμπο στην Catalio Capital

Θέση στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Catalio Capital Management που ίδρυσε και διευθύνει ο 31χρόνος Ελληνας Γιώργος Πετρόχειλος, εξαγόρασε το εισηγμένο επενδυτικό κεφάλαιο KKR & Co. Πωλητές του πακέτου μετοχών είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks αλλά και οι Alan Howard της Brevan Howard και Jamie Dinan της York Capital που είχαν τοποθετηθεί προ διετίας στην επενδυτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η συμφωνία αποτιμά την Catalio Capital Management κοντά στα επίπεδα των 500 εκταμμυριων δολάριων ενώ οι πωλητές εξασφάλισαν υπεραξίες άνω του 5% από την προ διετίας επένδυσή τους. 

Η Catalio είναι ένας επενδυτικός όμιλος, που τοποθετείται αποκλειστικά σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και υγείας. Ιδρύθηκε το 2020 από τον Γιώργο Πετρόχειλο και τον Dr. Jacob Vogelstein. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια υπό διαχείριση, με γραφεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Η Catalio επενδύει σε τεχνολογίες του μέλλοντος, για να καταλύσει τη δημιουργία καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών τεχνολογιών για νοσήματα όπως ο καρκίνος, νευρολογικές ασθένειες, αυτοάνοσα και άλλα.

Η KKR αποκτά αρχικά μειοψηφικό μερίδιο στην Catalio και έτσι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις καθημερινές λειτουργίες και τον έλεγχο της εταιρείας, ο οποίος παραμένει στα χέρια των δύο ιδρυτών, του Γιώργου Πετρόχειλου και του Dr. Jacob Vogelstein, οι οποίοι και παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι και συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας.

Η KKR, μία από τις κορυφαίες εταιρείες επένδυσης κεφαλαίων παγκοσμίως με πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, θα παρέχει σημαντικά κεφάλαια στην Catalio και θα βοηθήσει στην προσέλκυση κορυφαίων στελεχών αλλά και στη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξή της Catalio. 

Σημειώνεται πως το μερίδιο των μετοχών της Catalio που αποκτά η KKR κατείχαν προηγουμένως εταίροι μειοψηφίας στην Catalio, συμπεριλαμβανομένων όπως προαναφέρθηκε, των Alan Howard της Brevan Howard, Jamie Dinan της York Capital, του Γιάννη Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks και άλλων, οι οποίοι συμφώνησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους με αυτή τη συναλλαγή στην KKR. 

Η Duquesne Capital, το family office του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Stan Druckenmiller, που είναι μέτοχος της Catalio από το 2021, επέλεξε να παραμείνει ως μέτοχος και να συμμετάσχει στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει.

Επιπλέον, η Catalio ανακοίνωσε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα προεδρεύει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Henry R. Kravis, συνιδρυτής και πρόεδρος της KKR. Το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο της Catalio περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων τον ομογενή Andrew Liveris, πρώην Chairman & CEO της Dow Chemical, τον Alex Gorsky, Chairman & CEO της πολυεθνικής Johnson & Johnson και την πρώην Partner της Goldman Sachs και σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Dina Powell.

Ο ιδρυτής της Catalio, Γιώργος Πετρόχειλος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών πριν ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει. Αρχικά ακολούθησε κατεύθυνση πολιτικού μηχανικού στο Johns Hopkins όμως στο τρίτο έτος μεταπήδησε στο finance. Μετά την αποφοίτησή του το 2013, εντάχθηκε στην Camden Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όπου μαζί με τον Jacob Vogelstein, ανέπτυξε τον βραχίονα βιοεπιστημών της εταιρείας, επενδύοντας σε εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας. Το 2020, ο Γιώργος και ο Jacob αποχώρησαν από την Camden και ίδρυσαν τη δική τους επενδυτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, την Catalio Capital Managment. Σήμερα η εταιρεία τους διαχειρίζεται πάνω από 1,5 δισ. δολ. και μεταξύ των μετόχων της πλέον συγκαταλέγει την ΚΚR, ένα επενδυτικό κεφάλαιο-θρύλο των αγορών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μέτοχοι σε ομάδα ποδοσφαίρου τα αδέρφια Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι Έλληνες influencers με τους περισσότερους ψεύτικους Instagram followers

«Γιάννης Αντετοκούνμπο – Γράφοντας Ιστορία»: Ενα βιβλίο για τη ζωή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News