ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Στα βήματα των Αμερικανών καλαθοσφαιριστών Μάικλ Τζόρνταν και Λεμπρόν Τζέιμς, που εκτός από κορυφαίες διακρίσεις στο ΝΒΑ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι γνωστοί και για τις επενδύσεις τους, βρίσκεται ο 28χρονος Ελληνας διεθνής Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αποτελώντας τον ενδέκατο πιο καλοπληρωμένο αθλητή παγκοσμίως με εκτιμώμενη αξία περιουσίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, ο Νιγηριανής καταγωγής καλαθοσφαιριστής αναζητεί επενδύσεις εντός κι εκτός Ελλάδας σε τομείς με προοπτικές μεγέθυνσης και αξιόλογες αποδόσεις.

Στόχος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως αναφέρει στην «Κ» συνομιλητής του, είναι η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Γι’ αυτό ο ίδιος με την οικογένειά του έχουν προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας Ante INC που αποτελεί, ουσιαστικά, family office με σημαντικές ήδη επενδύσεις.

Μία από τις πλέον πρόσφατες περιλαμβάνει την απόκτηση από την Ante των Γιάννη, Θανάση, Κώστα και Αλεξ Αντετοκούνμπο του 10% της «Ελληνικά Οινοποιεία», της οποίας επικεφαλής είναι ο Ηλίας Γεωργιάδης, που ελέγχει την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας Premia Properties. Η «Ελληνικά Οινοποιεία» είναι η εταιρεία συμμετοχών που το 2022 εξαγόρασε την Μπουτάρη Οινοποιεία και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ.

Κατά πληροφορίες της «Κ», η επόμενη επένδυση του Γιάννη Αντετοκούνμπο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων Antetokounbros στην οδό Ερμού και στο Μιλγουόκι, έχοντας ιδρύσει, πριν από ένα χρόνο, το πρώτο στην αίθουσα αναχωρήσεων του «Ελ. Βενιζέλος». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή των ειδών ένδυσης και υπόδησης θα γίνεται στην Ελλάδα. Τα επόμενα επενδυτικά βήματα του Ελληνα διεθνούς καλαθοσφαιριστή περιλαμβάνουν και την ίδρυση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος λιανικής.

Ενας ακόμη τομέας με βέβαιες αποδόσεις στην Ελλάδα είναι η αγορά ακινήτων και δη η κατηγορία της πολυτελούς κατοικίας. Ως εκ τούτου, η πρώτη επένδυση του Γιάννη Αντετοκούνμπο αφορά την απόκτηση δύο πολυτελών κατοικιών στη συνοικία Rolling Greens στο τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino. Οι κατοικίες στο τμήμα αυτό ξεκίνησαν να πωλούνται από τα σχέδια το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω πανδημίας. Είναι τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, διαθέτουν επιφάνεια από 235 τ.μ., με την τιμή πώλησής τους να ξεκινάει από 1,2 εκατ. ευρώ και 1,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει επιλέξει το Παλαιό Ψυχικό για τη μόνιμη κατοικία του ίδιου και της οικογένειάς του.

Το χαρτοφυλάκιο της Ante Inc. περιλαμβάνει το μειοψηφικό ποσοστό που έχει αποκτήσει στην Catalio Capital Management που ίδρυσαν το 2020 ο Γιώργος Πετρόχειλος και ο δρ Ρ. Γιάκομπ Βογκελστάιν, διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες βιοτεχνολογίας του κλάδου υγείας. Αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του κλάδου των τροφίμων και ποτών, το περασμένο καλοκαίρι ο Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του επένδυσαν στην καναδική εταιρεία γλυκών Candy Funhouse.

Παράλληλα, φέτος, σε συνεργασία με τον Γιάννη Κουδούνη, διευθύνοντα σύμβουλο της παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων, Calamos Investments, ο Αντετοκούνμπο ίδρυσε το εισηγμένο στο NYSE Arca Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που επενδύει σε εταιρείες που έχουν ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα (ESG).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα μπορούσε να μην επενδύει σε τομείς που γνωρίζει καλά, όπως ο αθλητισμός. Πριν από δύο χρόνια αγόρασε μετοχές στους Milwaukee Brewers, την ομάδα μπέιζμπολ του ΜLB, απόφαση που υπαγόρευσε και το γεγονός ότι στο Μιλγουόκι ο Αντετοκούνμπο έκανε τα πρώτα του βήματα, φθάνοντας εκεί από την Ελλάδα το 2013. «Για ένα παιδί μεταναστών από τα Σεπόλια της Αθήνας, είναι ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό», είχε αναφέρει τότε. Τον περασμένο Αύγουστο, ο ίδιος και οι αδελφοί του εισήλθαν και στο μετοχικό κεφάλαιο του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Νάσβιλ. «Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο ερωτεύτηκα την Ελλάδα», είχε αναφέρει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του έχουν ιδρύσει και το φιλανθρωπικό ίδρυμα CAF (Charles Antetokounmpo Foundation), στη μνήμη του πατέρα τους Τσαρλς.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Αντετοκούνμπο επενδύουν στην Ελληνικά Οινοποιεία – Το deal με τον Ηλία Γεωργιάδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News