ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Noval: «Τρέχει» επενδύσεις σε logistics, γραφεία και κατοικία

Noval: «Τρέχει» επενδύσεις σε logistics, γραφεία και κατοικία

Πέντε έργα ανάπτυξης ακινήτων «τρέχει» αυτήν την περίοδο η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Βιοχάλκο, εστιάζοντας στους τομείς των γραφείων, των logistics και των κατοικιών. Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας αφορά τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος logistics του χαρτοφυλακίου της.

Για τον σκοπό αυτό αξιοποιείται ένα από τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από την εταιρεία πριν από περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Ο λόγος για ένα παλιό βιομηχανοστάσιο, που βρίσκεται σε έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών. Εκεί, έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ενός σύγχρονου αποθηκευτικού κέντρου logistics, επιφάνειας της τάξεως των 10.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 8 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ υφίσταται ήδη συμφωνία για την πλήρη εκμίσθωση του κτιρίου σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Εκτός από το κέντρο logistics, η εταιρεία προχωράει αυτήν την περίοδο σε τρεις ακόμα επενδύσεις στην αγορά γραφείων του Αμαρουσίου. Η μεγαλύτερη εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Χειμάρρας, στο ακίνητο της πρώην Kodak, όπου από κοινού με την Brook Lane Capital έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός συγκροτήματος από δύο ανεξάρτητα κτίρια γραφείων, έξι ορόφων ανωδομής, συνολικής επιφάνειας 61.000 τ.μ. (μαζί με τα υπόγεια). Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την απόκτηση του ακινήτου, στις αρχές του 2021, θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ξεκινήσει και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Η εταιρεία δρομολογεί δύο ακόμα έργα στην αγορά γραφείων. Συγκεκριμένα, σε έτερο κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 16 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, προχωράει η δημιουργία μιας επέκτασης κατά τρεις ακόμα ορόφους. Επίσης, ανακατασκευάζεται και το κτίριο γραφείων που αποκτήθηκε στο Μαρούσι, επί της Λ. Κηφισίας 199. Το ακίνητο των 6.636 τ.μ. αποκτήθηκε αντί 11 εκατ. ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες του 2022 (ανήκε στην HELLENIQ ENERGY Holdings) και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να ανακαινιστεί. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Αντίστοιχα, στο Μετς, στην οδό Αρδηττού, η εταιρεία αξιοποιεί ένα ακόμα ακίνητο που απέκτησε μέσω της περυσινής αύξησης κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, προχωράει στην ανακατασκευή κτιρίου επιφάνειας 4.285 τ.μ., το οποίο θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα μεικτής χρήσης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Η εκμετάλλευσή του θα γίνει μέσω συμφωνιών μακροχρόνιας διάρκειας, επομένως δεν θα έχει χαρακτήρα τουριστικό.

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Noval, από τις αρχές του 2022 και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, έχουν επενδυθεί κεφάλαια 23,5 εκατ. ευρώ για έργα «πράσινου» χαρακτήρα και ακίνητα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν από το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2021. Στο τέλος του 2022, η εύλογη αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Noval ανερχόταν σε 497,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,5% ή 70,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Κατά τη διάρκεια του 2022, η εταιρεία προσέθεσε 21 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της. Τα 18 εξ αυτών ανήκαν σε συνδεδεμένα μέρη του ομίλου Βιοχάλκο και αποκτήθηκαν μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Το σύνολο του ενεργητικού της Noval αυξήθηκε κατά 5,2% σε 597,3 εκατ. ευρώ το 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News