ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Αναμένει ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της φέτος

Autohellas: Αναμένει ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της φέτος

Την εμφάνιση υψηλότερων επιδόσεων, σε σχέση με το 2022, αναμένει κατά τη φετινή χρήση η Autohellas λόγω και της θετικής επίδρασης της Hertz Πορτογαλίας (HR Aluguer de Automoveis) στα μεγέθη της, αλλά και της προσδοκώμενης θετικής πορείας του ελληνικού τουρισμού. Οπως εκτίμησε χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, o Ευτύχιος Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, που δραστηριοποιείται στους τομείς της βραχυχρόνιας και της μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων αλλά και στην εμπορία οχημάτων, «η φετινή χρονιά, όπως και οι προηγούμενες δύο, θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα».

Η Autohellas απέκτησε τη Hertz Πορτογαλίας το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, με τη συνεισφορά της πορτογαλικής εταιρείας στα μεγέθη να μεγιστοποιείται το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρήσης. Ακόμη μία εξαγορά που υλοποιούν από κοινού η Autohellas με την ισραηλινή Samelet και αφορά τη θυγατρική της Stellantis, δηλαδή την FCA Ιταλίας, με αντικείμενο την εισαγωγή και διανομή των αυτοκινήτων Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep, ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. Η επίδραση της συγκεκριμένης εταιρείας στα μεγέθη της Autohellas –στο ποσοστό που της αντιστοιχεί– θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, αλλά υπολογίζεται ότι θα καταστεί θετική με χρονικό ορίζοντα τη χρήση του 2025.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη της περασμένης χρήσης ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως το 2022 υπήρξε η δεύτερη χρονιά-ρεκόρ σε επίπεδο τζίρου (766 εκατ. ευρώ) και λειτουργικής κερδοφορίας μετά από φόρους (82,5 εκατ. ευρώ). Για τη χρήση του 2022 το προτεινόμενο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,65 ευρώ ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 41% έναντι του 2021 και αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό ύψους 31,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο CEO για τη μερισματική πολιτική της Autohellas, το μέρισμα αντιστοιχεί στο 40,32% των ενοποιημένων κερδών μετά φόρων και στο 43% των κερδών μετά φόρων της μητρικής. Επίσης, το

συνολικό ποσό του μερίσματος για τη χρήση του 2022 είναι συγκρίσιμο με το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (33 εκατ. ευρώ) που έλαβε χώρα το 1999 για την είσοδο της Autohellas στο Χρηματιστήριο.

«Τα κεφάλαια που άντλησε, τότε, από τη μοναδική ΑΜΚ για την εισαγωγή της στο Χ.Α. από τους μετόχους αντιστοιχούν στο μέρισμα που διανέμει για μία χρονιά η Autohellas. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική εξέλιξη στα μεγέθη», σχολίασε ο κ. Βασιλάκης. Με τα δεδομένα του 2022, η Autohellas είναι 12 έως 13 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με το 1999, όπως πρόσθεσε.

Με ένα μήνα να απομένει για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, ο επικεφαλής της Autohellas σημείωσε πως ο πολιτικός κύκλος δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό. Ωστόσο έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα που σχετίζονται με την αύξηση των επιτοκίων, όπως και τη μεγαλύτερη προσφορά αυτοκινήτων

στην αγορά, «που σημαίνει ότι και οι ανταγωνιστές μας θα έχουν μεγαλύτερους στόλους». «Αρα θα υπάρχουν περισσότεροι τουρίστες, θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά θα υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός», όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκης. Εκτίμησε ότι κατά τη φετινή χρονιά οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων, ενώ η θετική δυναμική στα Βαλκάνια, όπου δραστηριοποιείται η Autohellas, θα συνεχιστεί.

«Ξέρουμε ότι έχουμε φθάσει σε πολύ υψηλά νούμερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά πιστεύουμε ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί θα συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα για τους μετόχους της εταιρείας και σίγουρα μεγαλύτερα μεγέθη κύκλου εργασιών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS