Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 15:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γαλαξίας: Προσφεύγει κατά του προστίμου – Τι απαντά

Γαλαξίας: Προσφεύγει κατά του προστίμου – Τι απαντά

Στα διοικητικά δικαστήρια προσφεύγει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας κατά του προστίμου των 21.387 ευρώ που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες πρόστιμα συνολικού ύψους 382.497 σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ  λόγω παραβάσεων του νόμου περί αισχροκέρδειας (παραβίαση του πλαφόν περιθωρίου κέρδους) και λόγω του γεγονότος ότι διαπιστώθηκαν άλλες τιμές στο ράφι και άλλες στο ταμείο. Σε μία περίπτωση η παραβίαση του πλαφόν περιθωρίου κέρδους αφορούσε προϊόντα και εντός «καλαθιού του νοικοκυριού». 

Με ανακοίνωσή της, η Γαλαξίας χαρακτηρίζει το πρόστιμο άδικο και αβάσιμο, καθώς όπως σημειώνει, στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και συμπεράσματα για τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων, την τελική διάθεση των προϊόντων και τον συντελεστή που έχει θεσμοθετηθεί ως «θεωρητική τιμή πώλησης». 

Η ανακοίνωση της Γαλαξίας αναφέρει τα εξής: 

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης  ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της ΔΙΜΕΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο την επιβολή προστίμου στην εταιρεία μας με το αιτιολογικό  της είσπραξης  κέρδους πέρα από αυτό που έχει αποφασισθεί από τις κείμενες διατάξεις στα πλαίσια της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών,  αναφέρει ότι η ΔΙΜΕΑ διαπίστωσε παράβαση σε 5 προϊόντα, ενώ είναι 4 προϊόντα.

Η ΔΙΜΕΑ μας ζήτησε σε 2 από αυτά να προσκομίσουμε βεβαίωση από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας μας.

Η εταιρεία ΣΟΛ Crowe Α.Ε. η   οποία  παρακολουθεί εξονυχιστικά την εταιρεία και   συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην χώρα, μας απάντησε ότι προκειμένου να δώσει ενυπόγραφη επιστολή με την οποία διασφαλίζονται,  τόσο η καταλληλόλητα των λογιστικών αρχών και μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την γνωστοποίηση των στοιχείων που καταθέσαμε, όσο και η αληθής απεικόνιση τους απαλλαγμένα από ουσιώδη σφάλματα, χρειάζεται τουλάχιστον 15 εργάσιμες ημέρες.

Δυστυχώς   η ΔΙΜΕΑ χωρίς να δώσει τον χρόνο που ζήτησε η ΣΟΛ Crowe Α.Ε.,   προτίμησε την εισήγηση προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της επιβολής  προστίμου, το οποίο θεωρούμε ότι είναι άδικο και αβάσιμο για τους παρακάτω λόγους:

 Στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και ορισμούς της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης, σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων, την τελική διάθεση των προϊόντων και τον συντελεστή που έχει θεσμοθετηθεί ως <<ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ>>.

Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε μικρές περιόδους (μικρότερες της οικονομικής χρήσης), οδηγεί σε στρέβλωση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Αναφορικά με το ίδιο το πρόστιμο και τον τρόπο του υπολογισμού του, στηρίζεται σε υποτιθέμενο θεωρητικό κέρδος, αποτελεί παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία, δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους λειτουργίας  μιας επιχείρησης, όπως  το κόστος λειτουργίας  και  στηρίζεται σε θεωρητικές πωλήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Εν΄ συντομία μας επιβλήθηκε πρόστιμο για πωλήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν εισπράχθηκαν καθώς και κέρδος  που επίσης δεν εισπράχθηκε.

Ως επιχείρηση είμασταν από τους πρώτους που υιοθετήσαμε το καλάθι του νοικοκυριού, το στηρίξαμε με πολλά επώνυμα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, διαθέτοντας πολλά από αυτά κάτω του κόστους. Αυτό άλλωστε το διεπίστωνε συνεχώς και ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε κάθε επίσκεψή του σε κατάστημά μας.

Φυσικά αυτό θα συνεχίσουμε να  πράττουμε με αίσθημα ευθύνης,  όχι μόνο για τα  προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ, αλλά σε πολλά από  τα προϊόντα  που  θεωρούμε σημαντικά για την στήριξη των καταναλωτών.

 Σεβόμενοι  τους ανθρώπους που εργάζονται και προσφέρουν  σε εμάς αλλά και τους χιλιάδες  πελάτες μας  που μας έχουν εμπιστευτεί δεν θα σταματήσουμε ως μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Η προσφυγή μας στα διοικητικά δικαστήρια είναι επιβεβλημένη τα οποία και θα κρίνουν το παράλογο της επιβολής  κατά τα άλλα άδικου και παράνομου διοικητικού προστίμου. 

Διαβάστε επίσης: 

Πρόστιμα 382 χιλιάδες σε πέντε σούπερ μάρκετ – Τα ονόματα, οι λόγοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News