ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιξε το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις

Άνοιξε το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις

Mετά το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς  που αποτελεί και μία από τις βασικές πρωτοβουλίες  του υπουργείου Εργασίας που έχουν ως στόχο  τη «συμφιλίωση» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, σειρά παίρνει και το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης  βρεφών έως 2,5 ετών στο εσωτερικό των μεγάλων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα ενώ εντάσσονται και τα εμπορικά κέντρα. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι-επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr.  

Η επιχείρηση που θα αποφασίζει να κατασκευάσει χώρο φύλαξης, θα επιδοτείται με το σύνολο του κόστους κατασκευής, ενώ για  2 χρόνια θα επιδοτείται το σύνολο του μισθολογικού  κόστους του φροντιστή ή των φροντιστών που θα προσλάβει η επιχείρηση (έως 2 εργαζόμενοι). Η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση μετά το τέλος της επιδότησης να διατηρήσει τον χώρο φύλαξης για άλλα τέσσερα χρόνια. 

Το πρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας.

Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα  και τον δεύτερο κύκλο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Στόχος και  αυτού του προγράμματος είναι οι γυναίκες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News