ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρία: Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών – Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα προσέλθουν

Κακοκαιρία: Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών – Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα προσέλθουν

H κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σαρώνει τη χώρα για δεύτερη ημέρα και η κυβέρνηση προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις  για την εργασία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο Εργασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους εργοδότες να κάνουν χρήση της τηλεργασίας σε όσους εργαζόμενους αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μετάβασή τους στην εργασία, ενώ ως ώρα προσέλευσης για όλους τους εργαζόμενους  έχει οριστεί για σήμερα η ώρα 10π.μ.  Για τις περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η τηλεργασία και ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να προσέλθει στην εργασία λόγω ανωτέρας βίας, η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει την αμοιβή του εργαζόμενου. Το MR απαντά σε ερωτήματα εργαζόμενων για το ποια είναι τα δικαιώματα τους αλλά και πώς θα αμειφθούν ανά περίπτωση.

1) Τι συμβαίνει όμως με τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν ούτε με τηλεργασία λόγω προβλημάτων που υπάρχουν  ή μπορεί να υπάρξουν με την ηλεκτροδότηση;

Στις περιπτώσεις αυτές, εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει χρήση της αδείας του  και εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, δικαιούται κανονικά και για την ημέρα αυτή τον μισθό, ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει κανονικά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

2) Είμαι εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ  στην βορειανατολική Αττική αλλά δεν μπορώ να πάω στην εργασία μου λόγω των καιρικών φαινομένων. 

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική όπου υπάρχει ειδικό καθεστώς μετά και την απόφαση του Υπουργείου Ανάπυξης  αλλά δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, πληρώνονται κανονικά από τον εργοδότη τους.

3) Eίμαι εργαζόμενος σε φαρμακείο στις περιοχές που με βάση την απόφαση του υπουργείου Αναπτυξης θα πρέπει να παραμείνουν  αλλά η επιχείρηση δεν μπορεί  να ανοίξει λόγω της κακοκαιρίας. Δικαιούμαι μισθό;

Στα καταστήματα που κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργήσουν (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κτλ), αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω των καιρικών φαινομένων, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται στην καταβολή ημερομισθίου και φυσικά ούτε οι εργαζόμενοι στην παροχή εργασίας.

Υποχρεώσεις εργοδοτών 

Σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Διαβάστε επίσης: 

Κακοκαιρία: Κλειστή η Εθνική Οδός – Τι ισχύει για καταστήματα, τηλεργασία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News