Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 08:01
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγαλύτερη παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Karish αναμένει η Energean

Μεγαλύτερη παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Karish αναμένει η Energean

Σημαντική αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2023 αναμένει ο όμιλος της Energean, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.

Οπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για φέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131.000 και 158.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022 η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41.100 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται κυρίως λόγω της αύξησης της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM φέτος, και επιβεβαιώνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

Ετος-ορόσημο χαρακτήρισε το 2022 για την Energean o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας. «Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχίσαμε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους μας. Πετύχαμε την ανακάλυψη και απομειώσαμε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή μας, εξέλιξη που μας εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές», είπε.

Για το 2023 η εταιρεία, όπως τόνισε, εστιάζει στην περαιτέρω οργανική της ανάπτυξη. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή από το Karish και θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στη θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya / North Idku στην Αίγυπτο. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου», δήλωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News