Business & Finance Σάββατο 12/11/2022, 07:04
BUSINESS & FINANCE

Βρήκαν συντρίμμια του «Τσάλεντζερ» ύστερα από 37 χρόνια

Ανοικτά της Φλόριντα, κομμάτια από το διαστημικό λεωφορείο που εξερράγη κοστίζοντας τη ζωή στο επταμελές πλήρωμα

Βρήκαν συντρίμμια του «Τσάλεντζερ» ύστερα από 37 χρόνια

Ανοικτά των ακτών της Φλόριντα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ», που εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1986 με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο και τα επτά μέλη του πληρώματος. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η NASA, εξηγώντας ότι τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από κινηματογραφικό συνεργείο το οποίο αναζητούσε αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε καταπέσει στην περιοχή.

Οι δύτες του συνεργείου εντόπισαν μεταλλικά κομμάτια καλυμμένα από τη λάσπη στον θαλάσσιο πυθμένα και εξαιτίας της εγγύτητας της περιοχής με τα «διαστημικά κέντρα» της Φλόριντα υπέθεσαν ότι ανήκαν σε διαστημόπλοιο της NΑSA και επικοινώνησαν μαζί της.

Η τραγωδία του 1986

O επικεφαλής της, Μπιλ Νέλσον, ανέφερε: «Παρότι έχουν περάσει 37 χρόνια από την ημέρα που οι επτά γενναίοι και τολμηροί εξερευνητές έχασαν τη ζωή τους, η τραγωδία παραμένει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη μας. Για εμένα και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους η 28η Ιανουαρίου του 1986 μοιάζει σαν χθες». Τότε, παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει κάποια μέλη της αποστολής, η NASA επέτρεψε να προχωρήσει η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου εκείνη την ημέρα. H διερεύνηση του δυστυχήματος έδειξε ότι οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν είχαν προκαλέσει φθορές σε κάποια τμήματα του διαστημικού λεωφορείου με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Η τραγωδία του «Τσάλεντζερ» θεωρείται υπεύθυνη για τη ριζική αλλαγή του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Το πνεύμα που χαρακτήριζε τη ΝΑSA εκείνη την περίοδο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μεταξύ των επιβαινόντων στο διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν και μία δασκάλα, η 37χρονη Κρίστα Μακόλιφ, η οποία επρόκειτο να παραδώσει διάλεξη στους μαθητές της ενώ βρισκόταν στο Διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS