BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Ο τριπλός μηχανισμός που γεμίζει τον κουμπαρά

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Ο τριπλός μηχανισμός που γεμίζει τον κουμπαρά

Η στήριξη των καταναλωτών απέναντι στο αυξημένο κόστος του ρεύματος θα συνεχίσει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ανέφερε εμφατικά χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Οι πόροι για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Ποιες είναι όμως οι κινήσεις αυτές που γίνονται ήδη και θα γίνουν στο μέλλον, ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να συνεισφέρει όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους; Η κυβέρνηση απλώνει πλέον ένα τριπλό μηχανισμό ανάκτησης υπερ-εσόδων που θα φουσκώνει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Νούμερο ένα είναι ο μηχανισμός ανάκτησης υπερ-εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Μέσω του μηχανισμού αυτού, που είναι σε ισχύ από τον Ιούλιο, ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.

Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που έχει οριστεί  δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σε εκκρεμότητα είναι η φορολόγηση των υπερκερδών από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 που δεν ήταν σε ισχύ ακόμα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερ-εσόδων. Εντός του Νοεμβρίου θα καταλογιστεί ο επιπλέον φόρος 90% στα υπερ-έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο αυτή με βάση είτε τις εκκαθαρίσεις των ορκωτών λογιστών είτε τις πρώτες εκτιμήσεις. Για το πρώτο τρίμηνο υπάρχουν ακριβή στοιχεία και αναμένονται για τα επόμενα τρίμηνα εφαρμογής του μέτρου.

Οι δύο νέοι μηχανισμοί 

Ανάλογο περίπου μοντέλο θα υπάρχει και για τα υπερ-έσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε 11ο μήνα θα υπολογίζονται οι  ζημιές και τα έσοδα, ένας μέσος όρος δηλαδή, και εφόσον προκύπτει θετική  διαφορά, θα ανακτάται ένα ποσοστό. «Θα το κάνουμε από φέτος», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας χθες κατά τη συνέντευξη τύπου. 

Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους θα φορολογηθούν και τα υπερ-έσοδα των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ. Ο συντελεστής θα είναι 33% και θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 που είναι πάνω από 20% σε σχέση με την τελευταία τετραετία (2018-2021). Τα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ανάλογη  απόφαση για το 2023 θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία της κρίσης.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Σκρέκας: Νέος μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας

Φυσικό αέριο: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για τον «δυναμικό διάδρομο τιμών»

Μάχη των πλαφόν με στόχο κοινή λύση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News