Business & Finance Σάββατο 24/09/2022, 19:00
BUSINESS & FINANCE

Διεύρυνση της ενεργειακής εταιρικής σχέσης με τη Σαουδ. Αραβία επιδιώκει ο Σολτς

Διεύρυνση της ενεργειακής εταιρικής σχέσης με τη Σαουδ. Αραβία επιδιώκει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο μετά από συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι θέλει να εμβαθύνει την ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σολτς είπε ότι η συνεργασία θα πρέπει να συμπεριλάβει, εκτός από τα ορυκτά καύσιμα και το υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γερμανία, μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Σολτς, σε ένα διήμερο ταξίδι στον Κόλπο, είπε ότι αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα σε συνομιλίες με τον πρίγκιπα.

Εξέχοντες Γερμανοί πολιτικοί από μια διαφορετικά κόμματα κάλεσαν τον Σολτς να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα θέματα με άρθρο τους το Σάββατο στο Der Spiegel.

«Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν έμεινε τίποτα ανείπωτο», είπε όταν ρωτήθηκε αν είχε συζητήσει και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερα χρόνια προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και άσκησε πίεση στον de facto ηγεμόνα της Σαουδικής Αραβίας.

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο ανέφερε ότι ο πρίγκιπας είχε εγκρίνει την επιχείρηση για τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Κασόγκι, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και απέρριψε το πόρισμα της έκθεσης.

Σε ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκαν τη χώρα και συναντήθηκαν με τον πρίγκιπα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News