Business & Finance Κυριακή 4/09/2022, 11:59
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτο το δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτο το δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη

Η επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη  αρχίζει να μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, εκτιμά το Bloomberg έπειτα και από την απόφαση της Μόσχας να μην ανοίξει τον Nord Stream χθες, αφότου ο αγωγός έκλεισε για τρεις ημέρες, για εργασίες συντήρησης.

Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι αποθήκες γεμίζουν και αέριο έρχεται από νέες πηγές.

Ωστόσο, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Federal Network Agency προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και εάν οι αποθήκες γεμίσουν στο 95%, το φυσικό αέριο αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει μόνο 2,5 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Οι γερμανικές αποθήκες έχουν γεμίσει πλέον περίπου στο 85%.

 «Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ζήτηση πρέπει να μειωθεί κατά 3% επιπλέον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, ενώ έχει την επιλογή να τον καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαίνονταν αδιανόητα, είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο στάδιο, που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, περιλαμβάνει την επιβολή δελτίου.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική μείωσης των προμηθειών εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση. Βιομηχανίες ήδη κλείνουν και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας. Καθώς ο χειμώνας προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί.

Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η Κομισιόν θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο «περαιτέρω δραστικών μειώσεων».

Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι traders περίμεναν ότι η Gazprom θα άνοιγε ξανά τον Nord Stream, αφού υπήρχαν τέτοια μηνύματα από τη Μόσχα. Μετά όμως, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου το G7 συμφώνησε για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός καθώς εντοπίστηκε διαρροή κατά τη συντήρηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που βρίσκονται ήδη σε τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, και οι αξιωματούχοι πιέζονται να δράσουν.

Η πλήρης διακοπή του Nord Stream, που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλες διόδους για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Μία μέσω Ουκρανίας και μία από τον TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σοβαρά.

Με τον Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας περιορισμένες, πολλά εξαρτώνται πλέον από τον καιρό.

Ο Οκτώβριος, η έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής φαίνεται ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές να αναμένονται στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Το πόσο σύντομα θα πέσει η θερμοκρασία θα καθορίσει το πότε θα αρχίσει η Ευρώπη να καίει το φυσικό αέριο που έχει στις αποθήκες.

Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να εξασφαλίσουν φορτία LNG και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος το αέριο στις αποθήκες της Ευρώπης να εξαντληθεί προς το τέλος του χειμώνα. Οι πολιτικοί θα ελπίζουν ότι η Άνοιξη θα έρθει νωρίς.

 «Θα είναι μια πρόκληση για τη Γερμανία να βγάλει τον χειμώνα», λέει στο Bloomberg η Penny Leake, της Wood Mackenzie. «Αναμφίβολα θα οδηγήσει σε κινήσεις περικοπής της ζήτησης».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόλεμος νεύρων από τη Ρωσία – Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Nord Stream

Ενεργειακή κρίση: Ποιες χώρες πλουτίζουν από την εκτίναξη των τιμών

Καλά προετοιμασμένη η Γερμανία ανεξαρτήτως Nord Stream 1

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News