Business & Finance Πέμπτη 15/10/2020, 13:46
BUSINESS & FINANCE

Κόντρα στη Βουλή έφεραν οι τροπολογίες για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών 

Κόντρα στη Βουλή έφεραν οι τροπολογίες για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών 

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αιχμή τις τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα της ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ΚΚΕ ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για τις τροπολογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ανάλογο αίτημα αναμένεται να υποβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει αργά απόψε στην Ολομέλεια, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη οδηγία για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

Απαντώντας στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για απόσυρσή τους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αντίτεινε πως πρόκειται για τροπολογίες για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, που είναι μέρος του προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές.

Ως προς την ουσία των διατάξεων, ο υπουργός είπε ότι οι τροπολογίες εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, την οποία έχει πει στον ελληνικό λαό και τώρα την υλοποιεί, «σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια». «Φέρνουμε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών», ανέφερε και σημείωσε ότι οι τροπολογίες είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά «είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσει μία ήδη εξαγγελθείσα και ψηφισθείσα από τη Βουλή πολιτική».

«Κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και προφανώς δεν έχει υποχρέωση να τις καταθέτει μόνο στο στάδιο της επεξεργασίας στην επιτροπή. Οι τροπολογίες είναι εμπρόθεσμες και συναφείς με το νομοσχέδιο», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ξεχάσουμε τι γινόταν επί πολλά χρόνια σε αυτήν τη Βουλή, και επί ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μας κουνάει το δάχτυλο; Εδώ έρχονταν ολόκληρα νομοσχέδια ως τροπολογίες και κάνετε φασαρία για δύο τροπολογίες. Προσπαθείτε να διασκεδάσετε την πλήξη σας. Δεν αξίζει να χάνουμε την ώρα μας με αυτά τα ζητήματα για τη διαδικασία». Ο ίδιος παρατήρησε ότι η επιτροπή είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των τροπολογιών που θα κατέθετε η κυβέρνηση. «Το μόνο που απομένει ως σημείο διαφωνίας, διότι τα άλλα είναι εφευρέσεις και τεχνάσματα, είναι το περιεχόμενο των τροπολογιών. Διαφωνούσαμε και πριν τις εκλογές. Ο κόσμος άκουσε εμάς, άκουσε εσάς, ψήφισε εμάς. Κι εμείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοσε τα εντελώς αντίθετα με αυτά που υποσχέθηκε, εμείς εφαρμόζουμε την πολιτική για την οποία ψηφιστήκαμε», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια, προκάλεσαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Οι διατάξεις που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση ως «μεθόδευση για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας», χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και διεξοδική συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, διότι – κατά τα κόμματα – οι επίμαχες διατάξεις κατατέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις επιτροπές και ψηφίζονται σήμερα.

«Πουλάτε τα πάντα και χωρίς να έχουν τεθεί σε επεξεργασία από επιτροπές. Βρισκόμαστε μπροστά στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας χωρίς συζήτηση και ουσιαστικά πίσω από τη Βουλή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο κ. Χατζηδάκης υποτιμά τη Βουλή.

«Τίθεται ζήτημα εμπαιγμού του Κοινοβουλίου για λόγους που θα αποκαλυφθούν στην πορεία της συζήτησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, συμπληρώνοντας πως η χώρα δεν βρίσκεται σε μνημονιακή φάση που εξανάγκαζε τους υπουργούς να φέρνουν τροπολογίες εκατοντάδων σελίδων. «Είναι αντικοινοβουλευτική πρακτική αυτή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Η τροπολογία αυτή είναι ξεχωριστό ενεργειακό νομοσχέδιο», επεσήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Είναι άλλοθι το νομοσχέδιο για τα πλαστικά, προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει αυτήν την τροπολογία που επισπεύδει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία συζήτηση, διότι δεν έχουν κληθεί φορείς, δεν έχει συζητηθεί» ανέφερε ζητώντας «να αποσυρθεί και να έρθει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με περιτύλιγμα τα πλαστικά και μέσα έχει κρίσιμα θέματα, όπως το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Είναι ντροπή, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Χήτας.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι τροπολογίες έρχονται σε ένα νομοσχέδιο που μπορούσε να περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία. Ανατινάζετε την συναίνεση», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Είναι γνώρισμα όταν ένα κόμμα γίνεται αντιπολίτευση να καταγγέλλει τις τροπολογίες, αλλά όταν είναι κυβέρνηση να περνάει σωρηδόν τροπολογίες χωρίς συζήτηση και διαβούλευση», αντετεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, και σχολίασε: «Καλό είναι, μια και είναι πρόσφατη η λαϊκή ετυμηγορία, να θυμάται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση πώς ψήφιζε εκείνη». Όπως είπε ο κ. Μπουκώρος, στόχος των τροπολογιών είναι να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία και οι διατάξεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News