Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 16:48 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BUSINESS & FINANCE

Ευκαιρία για την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι λύσεις της Microsoft

Ευκαιρία για την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι λύσεις της Microsoft

Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο που θα τις βοηθήσει να καλύψουν το “ψηφιακό χάσμα”, το οποίο σύμφωνα με τον επίσημο Ευρωπαϊκό δείκτη Digital Economy  and Society Index (DESI) τις χωρίζει με τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ», το οποίο χρηματοδοτείται με 180 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, να αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας, συνεργασίας και απομακρυσμένης εργασίας, να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να αυξήσουν, το επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων τους και των ψηφιακών τους λειτουργιών.

Η επιδότηση δίνεται με την μορφή voucher ίσο με το 90% των δαπανών ψηφιοποίησης της κάθε εταιρείας και οι επιλέξιμες δαπάνες κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και έτσι το μέγιστο ποσοστό επιδότησης (90%) ανέρχεται στις 18.000 ευρώ. 

Ευκαιρία για την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι λύσεις της Microsoft-1

Σε ένα περιβάλλον όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν και γίνονται πιο ανταγωνιστικές, διευρύνοντας το χάσμα που τις χωρίζει από τις Μικρομεσαίες και με μια σειρά από αλλαγές που σχετίζονται με την πανδημία όπως η κατακόρυφη αύξηση τους ecommerce και η διεύρυνση της τηλεργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ δεν αποτελεί απλά επιλογή αλλά στρατηγική αναγκαιότητα. Και μπορεί η πανδημία και η ενεργειακή κρίση να πιέζουν την κερδοφορία και να εξανεμίζουν τις επενδύσεις των ΜμΕ στην ψηφιοποίηση τους, ωστόσο υπάρχουν σήμερα τεχνολογικές λύσεις όπως το Cloud που προσφέρουν σημαντικές λύσεις χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.

H πρόταση της Microsoft 

Έχοντας ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 την πρωτοβουλία “GR for Growth”, η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία data center αλλά και την εκπαίδευση 100.000 πολιτών σε ψηφιακές δεξιότητες, η Microsoft δίνει ενεργά το παρών και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ευκαιρία για την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι λύσεις της Microsoft-2

Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια (Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) και κινητοποίησε τους συνεργάτες μεταπωλητές της, προκειμένου να μεταφέρουν την μεγάλη ευκαιρία στις ΜμΕ επιχειρήσεις και να τις υποστηρίξουν στο ψηφιακό τους ταξίδι.

Επιπρόσθετα, η Microsoft δημιούργησε ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα για το Πρόγραμμα και τις ειδικά σχεδιασμένες λύσεις που προσφέρει για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και επιδοτούνται από το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδοτήσεων με το Microsoft 365 for Business το οποίο αποτελεί την πληρέστερη και ανταγωνιστικότερη λύση ειδικά σχεδιασμένη από τη Microsoft για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεντρώνει όλα τα σύγχρονα εργαλεία που απαιτούνται για την καθημερινή εργασία των χρηστών, τα οποία πλαισιώνονται από τις καλύτερες λύσεις ασφάλειας (Security). Το σύνολο των εργαλείων του Microsoft 365, παρέχεται μέσω ενός ενοποιημένου περιβάλλοντος, το οποίο καθιστά εύκολη τη διαχείρισή τους. 

Οι εταιρίες που υιοθετούν το Microsoft 365, αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν σημαντικά τα κόστη τους. Με τη μετάβαση στο cloud, δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να απαλλαγούν από υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες για εξοπλισμό, προκειμένου να επενδύσουν τους πόρους τους σε νέες τεχνολογίες, που θα βελτιώσουν την παραγωγή, την ικανοποίηση των πελατών τους και την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari (Απρίλιος 2022), το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και το 67% των επιχειρήσεων που απασχολούν από 11 έως 250 εργαζόμενους, ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα και τις λύσεις που επιδοτεί. Το 59% των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι θα αξιοποιούσε την επιδότηση του προγράμματος για να αποκτήσει το Microsoft 365, το Cloud πακέτο συνεργασίας της Microsoft, που περιέχει τις εφαρμογές Office, Outlook, PowerPoint, Excel, Word, υπηρεσίες ασφάλειας, χώρο στο cloud για τα αρχεία των χρηστών και την αναβαθμισμένη υπηρεσία Teams.

Ευκαιρία για την ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι λύσεις της Microsoft-3

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα voucher 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για το voucher που τους αναλογεί από τις 22 Ιουνίου στην ειδική πλατφόρμα https://beneficiary.digitalsme.gov.gr/ απλά δηλώνοντας τα στοιχεία της επιχείρησής τους που θα τους ζητηθούν. Μετά την επιτυχή αξιολόγηση της αίτησής τους λαμβάνουν το voucher που προβλέπεται από το πρόγραμμα και επιλέγουν από την αγορά τις λύσεις που επιθυμούν από τους πιστοποιημένους παρόχους λύσεων.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δύο ακόμη σκέλη και συγκεκριμένα: 

– Την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200.000 ευρώ. έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

– Την αντικατάσταση μισού εκατ. ταμειακών μηχανών και την απόσυρση 100 χιλ. τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, διαθέτοντας προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News