Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 18:25
BUSINESS & FINANCE

«Φιλί ζωής» οι εκδόσεις ομολόγων για τις ελληνικές εταιρείες

«Φιλί ζωής» οι εκδόσεις ομολόγων για τις ελληνικές εταιρείες

Παρότι το 2020 αποτέλεσε ένα δύσκολο έτος για την κερδοφορία των εταιρειών, λόγω της μείωσης των εσόδων ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων, εντούτοις η όλη κατάσταση επιφύλασσε και ορισμένες θετικές εξελίξεις.

Όπως αυτή της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρείες να προστρέχουν στους ιδιώτες επενδυτές, αναζητώντας ρευσότητα με ευνοϊκούς όρους.

Κι όλα αυτά, παρά το κύμα υποβαθμίσεων πολλών εταιρικών αξιόχρεωων, κατά τη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, εξέλιξη η οποία ωστόσο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις αγορές, χάρη στα ευρεία μεγέθους και άμεσα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ποιοι κέρδισαν περισσότερο

Από τους μεγαλύτερους ευνοημένους της νέας τάξης πραγμάτων, όπως επισημαίνεται στην ενδιάμεση νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, συγκαταλέγονται οι αποδόσεις των ομολόγων με πιστοληπτική διαβάθμιση κάτω του ορίου της επενδυτικής βαθμίδας, οι οποίες υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αντίστοιχη κάμψη, βέβαια, καταγράφηκε και στα εταιρικά ομόλογα των επιχειρήσεων με διαβάθμιση άνω της επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή ΒΒΒ και ΑΑΑ.

Οι ελληνικές εταιρικές εκδόσεις

Από τις αρχές του έτους και κόντρα στις συνθήκες της πανδημίας, τρεις ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επέλεξαν να βγουν στις διεθνείς αγορές, εκδίδοντας ομόλογα συνολικής αξίας 610 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 4,4%.

Επίσης, στην εγχώρια αγορά πραγματοποιήθηκαν ακόμη τρεις εκδόσεις, μέσω των οποίων αντλήθηκαν συνολικά 1 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 2,8%.

Συνολικά, από το 2013 έως σήμερα, η ακαθάριστη αξία των ομολόγων, τα οποία έχουν εκδοθεί από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, αγγίζει τα 10,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι διεθνείς αγορές έχουν καταστεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων και αναχρηματοδότησης χρέους, για μεγάλες, κυρίως βιομηχανικές και εξαγωγικές, ελληνικές εταιρείες. 

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, από το 2017 (σ.σ. έτος έναρξης λειτουργίας) εώς σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις ομολόγων αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με το υφιστάμενο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News