Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nοτ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση από Σεπτέμβριο

Nοτ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση από Σεπτέμβριο

H EKT θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κλάας Νότ, μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας. 

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη, ο Νοτ, από τα δηλωμένα «γεράκια» της ΕΚΤ, είπε ότι παρότι η κεντρική τράπεζα μπορεί ακόμη να εφαρμόζει σταδιακή έξοδο από τα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου. 

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια, μετά το καλοκαίρι, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. 

Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάσσονται τώρα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, καθώς ο πληθωρισμός «καλπάζει» σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης – στην Ολλανδία ενισχύθηκε περίπου στο 12% τον προηγούμενο μήνα. 

relates to Knot Says ECB Could Raise Rates Any Time From September
 Πηγή: Bloomberg Economics

Ο Νοτ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι προσδοκίες των αγορών για επιτοκιακή αύξηση προς το τέλος του έτους είναι αρκετά ρεαλιστική. Δεν απέκλεισε δε, δύο επιτοκιακές αυξήσεις το 2022, εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Επίσης, θεωρεί απίθανο το σενάριο μίας ύφεσης στην Ευρωζώνη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8% τον Μάρτιο – Σε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News