Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 14:11
BUSINESS & FINANCE

Το «μαξιλάρι» της Ευρώπης απέναντι στο ενεργειακό σοκ των 230 δισ. ευρώ

Το «μαξιλάρι» της Ευρώπης απέναντι στο ενεργειακό σοκ των 230 δισ. ευρώ

Η λυπητερή για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη θα κοστίσει στους καταναλωτές ποσό ίσο με το 1,8% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

To αυξημένο κόστος για θέρμανση, ηλεκτρισμό και καύσιμα για μετακινήσεις θα προσθέσει επιπλέον 230 δισεκατομμύρια ευρώ στα έξοδα των νοικοκυριών για τη φετινή χρονιά. Η προηγούμενη πρόβλεψη τον Φεβρουάριο έκανε λόγο για 100 δισ. ευρώ.

Το σοκ των 230 δισεκατομμυρίων για τους καταναλωτές οφείλεται σε αυξημένα κατά 130 δισ. ευρώ έξοδα για τους λογαριασμούς ενέργειας και κάτι λιγότερο από 99 δισ. ευρώ για τη βενζίνη.

Το «μαξιλάρι» της Ευρώπης απέναντι στο ενεργειακό σοκ των 230 δισ. ευρώ-1

Η πίεση στη Γηραιά Ήπειρο από τον πληθωρισμό και την κατρακύλα στο καταναλωτικό κλίμα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων, μεγαλώνοντας την πίεση στα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός για τον φετινό Μάρτιο έφτασε το 7,6% στη Γερμανία, σχεδόν το 10% στην Ισπανία, το 7% στην Ιταλία και το 5,1% στη Γαλλία, ενώ γενικά στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένονται να ανακοινωθούν αύριο.

Το κομπόδεμα της πανδημίας

«Ασπίδα» για το σοκ που έρχεται, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg, αποτελούν τα χρήματα που έβαλαν στην άκρη οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι συνολικά οι Ευρωπαίοι έκαναν οικονομία 400 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον, με βάση υπολογισμούς από τον περασμένο μήνα, το ποσό αυτό θεωρείται ότι έχει πέσει στα 330 δισ. ευρώ.

Το «μαξιλάρι» της Ευρώπης απέναντι στο ενεργειακό σοκ των 230 δισ. ευρώ-2

Θεωρείται αβέβαιο ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν λεφτά στην άκρη. Επιπλέον, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά ίσως θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο και να μη βάλουν χέρι στα αποθέματά τους.

«Σε κάθε περίπτωση, το σοκ θα χτυπήσει την ανάπτυξη, καθώς ζήτηση και έξοδα θα μειωθούν κατά πολύ» σχολιάζουν οι Jamie Rush και Maeva Cousin.

Το κατά πόσο θα αποδειχθεί αληθινή αυτή η πρόβλεψη εξαρτάται από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EIU: Πόσο βαραίνει ο πόλεμος την ανάπτυξη το 2022 – Σφαγή για την ουκρανική οικονομία

Λαγκάρντ: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο το οικονομικό κόστος

Ο πόλεμος δείχνει τα δόντια του στην οικονομία της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News