ΒUSINESS & FINANCE

Αυτό είναι το ιδιωτικό νησί που βγαίνει στο σφυρί

Αυτό είναι το ιδιωτικό νησί που βγαίνει στο σφυρί

Για τις 20 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του ιδιωτικού νησιού «Μάκρη» στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου. Η «Μάκρη», που έχει συνολική έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, αλλά η αξιοποιήσιμη επιφάνειά της δεν είναι μεγαλύτερη από 881,2 χιλ. τ.μ., πρόκειται να εκποιηθεί με τιμή πρώτης εκκίνησης το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ. Αποτελεί ίσως, ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια Amoeba της τράπεζας Πειραιώς.

Προτού κατασχεθεί, ανήκε στην υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Argo, με έδρα την Χίο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέφανο Λιόβαρο.

H «Μάκρη», είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων μετά τον Πεταλά, την Οξειά, την Δρακονέρα και το Προβάτι. Ωστόσο, παρότι μοιάζει ελκυστικό ως περιουσιακό στοιχείο παραμένει αμφίβολο εάν θα καταστεί εφικτό να αλλάξει χέρια στον πλειστηριασμό του Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και δεν ασκηθεί ανακοπή.

Η «Μάκρη» Εχινάδων αν και επιχειρείται να βγει στο σφυρί για πρώτη φορά, μετράει αρκετές απόπειρες πώλησής της. Τουλάχιστον την τελευταία εξαετία, ελληνικά μεσιτικά γραφεία και ξένες εταιρείες που ειδικεύονται στην πώληση ιδιωτικών νησιών, όπως η Private Islands Inc., επιδιώκουν να πουλήσουν το νησί που φιλοξενεί τα ερειπωμένα απομεινάρια ενός ξωκλησιού, μίας στέρνας και ενός μικρού σπιτιού.

Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιευμένες αγγελίες πώλησης, το ζητούμενο τίμημα του νησιού με την ακτογραμμή των 7,3 χιλιομέτρων τοποθετούνταν σε 10 εκατ. ευρώ, με την «Μάκρη» να εμφανίζεται ότι διαθέτει το πλέον ώριμο αδειοδοτικά καθεστώς που επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείου και κατοικιών.

Εμπόδια

Ωστόσο, το νησί ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου «Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού»,  είναι ενταγμένο στο Δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί δασική έκταση. Διέπεται δηλαδή από αυστηρούς περιορισμούς οι οποίοι προβλέπουν μόνο τη δημιουργία ήπιων χρήσεων και περιορισμένου όγκου κατασκευών.

Ως εκ τούτου, ένα υποψήφιος αγοραστής, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα χρειαζόταν να προσβλέπει στην πιθανή τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερα για το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, προκειμένου να είναι δυνατή η τουριστική αξιοποίηση του νησιού.

Έτσι, το νησί «Μάκρη» δεν αποτελεί παρά μία νησιωτική εκτός σχεδίου αγροτική γη και η αλλαγή χρήσης της απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.

Επίσης, το ακίνητο φέρει σειρά υποθηκών, προσημειώσεων και κατασχέσεων, αλλά και διάταξη του Προέδρου Της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης περί απαγόρευσης εκποίησης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης του. Έχει εγγραφεί  το 2016 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με ποσό οφειλής 1,7 εκατ. ευρώ.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ακινήτων που έχουν δεσμευτεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το εγχείρημα της αξιοποίησής τους έχει αποβεί ιδιαίτερα δύσκολο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ

Σκορπιός: Ακόμη ένα βήμα για το ελληνικό Μόντε Κάρλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News