Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 19:10
BUSINESS & FINANCE

Το ξέφρενο ράλι των φαρμακοβιομηχανιών

Μικρών και μεγάλων

Το ξέφρενο ράλι των φαρμακοβιομηχανιών

Ράλι κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές των απανταχού φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες έλαβαν ισχυρή ώθηση τόσο από την έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, όσο και από τα χρυσοφόρα νέα deals του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βιοτεχνολογίας, ο οποίος υπολογίζει τη δυναμική των φαρμακευτικών εταιρειών διεθνώς, ενισχύθηκε κατά 4,1% φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ και συντηρώντας το κλίμα ευφορίας στον κλάδο.

Μόνο η μετοχή της Alexion Pharmaceuticals, εταιρείας που ειδικεύεται στη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, εκτινάχθηκε κατά 32%, χάρη στη συμφωνία εξαγοράς της από την βρετανική AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, τα κέρδη των φαρμακευτικών καταρρίπτουν το ένα ορόσημο μετά το άλλο, εξέλιξη απολύτως συνυφασμένη με την πανδημία του κορωνοϊού και την υγειονομική κρίση.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται το πράσινο φως και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στη σειρά προς έγκριση βρίσκεται και το εμβόλιο των Moderna, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν οι AstraZeneca, CureVac, Sanofi κ.α.

Όμως το χρηματιστηριακό ράλι δεν αφορά μόνο τους μεγάλους «παίχτες» της αγοράς. Αφορά και τις μικρότερες εταιρείες, όπως οι Apellis Pharmaceuticals, Argenx και Incyte Corp. Κι αυτό, διότι αποτελούν πιθανούς στόχους εξαγορών από τις μεγαλύτερες εταιρείες. 

Άλλωστε, η ζήτηση των επενδυτών για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι κάτι παραπάνω από αυξημένη, εν μέσω της διάχυτης αισιοδοξίας για τις προοπτικές αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και κερδοφορίας του κλάδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News