Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 10:45
BUSINESS & FINANCE

Πόσο κοστίζει να σώσετε το σπίτι σας από τη φωτιά

Πόσο κοστίζει να σώσετε το σπίτι σας από τη φωτιά

Όταν οι φλόγες από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Καλιφόρνια άρχισαν να πλησιάζουν το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου, οι φύλακες του πάρκου με τις αρχαίες σεκόγιες κάλυψαν τη βάση του ύψους 83 μέτρων δέντρου με ειδικές αντιπυρικές κουβέρτες για να το σώσουν. 

Την ίδια λύση εφαρμόζουν και αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών στην περιοχή, καθώς οι πυρκαγιές απειλούν τα ξύλινα σπίτια τους. 

Πόσο κοστίζει να σώσετε το σπίτι σας από τη φωτιά-1
φωτ.: AP

Το αλουμινένιο προστατευτικό υλικό που χρησιμοποιούν, που μοιάζει σαν μία κουβέρτα από αλουμινόχαρτο, είναι ειδικά φτιαγμένο για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες για μικρή χρονική περίοδο. Κάτι παρόμοιο χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες σαν ένα τελευταίο μέσο προστασίας, στην περίπτωση που εγκλωβιστούν στις φλόγες. 

Το κάλυμμα αυτό απομακρύνει τη θερμότητα από τα κτίρια, ώστε τα εύφλεκτα υλικά τους να μην πιάσουν φωτιά. Και επίσης, αποτρέπει τις καύτρες που αιωρούνται από το εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού από καμινάδες, χαραμάδες και άλλα ανοίγματα. 

Οι «κουβέρτες» έχουν φόδρα από υαλοβάμβακα και μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως και 550 βαθμών Κελσίου. 

Ένας κάτοικος, που διατηρεί εξοχική κατοικία στην κοινότητα Μέγιερς της Καλιφόρνια, αγόρασε από την Firezat Inc. στο Σαν Ντιέγκο αντιπυρικά καλύμματα αξίας 6.000 δολαρίων για να προστατεύσει το 130 τ.μ. σπίτι του. 

«Είναι αρκετά ακριβό και θα ένιωθες ανόητος εάν κατάφερναν να σταματήσουν τη φωτιά πριν να πλησιάσει. Αλλά χαίρομαι που το κάναμε. Ήταν αρκετά αγχωτικό όταν οι φλόγες κατέβηκαν από την πλαγιά», είπε στο Associated Press. 

Κοντά στη Λίμνη Ταχόε, ένα σπίτι που ήταν καλυμμένο με το αλουμινένιο προστατευτικό σώθηκε από την πυρκαγιά, ενώ τα γειτονικά καταστράφηκαν.  

Πόσο κοστίζει να σώσετε το σπίτι σας από τη φωτιά-2
φωτ.: AP

Η Firezat Inc. πραγματοποιεί το 95% των πωλήσεών της προς την αμερικανική υπηρεσία δασών,  με τον πρόεδρό της εταιρείας, Dan Hirning να υπολογίζει ότι οι αρχές έχουν καλύψει 600-700 κτίρια, γέφυρες, πύργους τηλεπικοινωνιών και άλλα οικοδομήματα στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ μόνο φέτος. 

Η Firezat πουλά το υλικό σε ρολά των 1,5 Χ 61 μέτρων αντί 700 δολαρίων το καθένα. Η τοποθέτηση από ειδικό συνήθως κοστίζει χιλιάδες δολάρια. 

Το προστατευτικό είναι πιο αποτελεσματικό εάν το οίκημα εκτεθεί στις φλόγες για λιγότερο από 10 λεπτά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News