Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 17:13
BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Μπλόκο από την Ε.Ε. στους Αμερικανούς τουρίστες;

Τουρισμός: Μπλόκο από την Ε.Ε. στους Αμερικανούς τουρίστες;

Να μπλοκάρει και πάλι την είσοδο των Αμερικανών ταξιδιωτών επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τον ελληνικό τουρισμό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διαδικασία για να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα των χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδεύουν στις 27 χώρε-μέλη χωρίς πρόσθετους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από τις ΗΠΑ, από τη λίστα των ασφαλών χωρών θα αφαιρεθούν επίσης το Κόσοβο, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, ο Λίβανος και η Β. Μακεδονία.

Η απόφαση για τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της Ε.Ε. θα μπορούσε να παρθεί οριστικά τη Δευτέρα, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από κάποια χώρα-μέλος, αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν στην λίστα ασφαλών χωρών της Ε.Ε. για πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η ελληνική τουριστική βιομηχανία να ωφεληθεί σημαντικά από τις ροές Αμερικανών.

Όμως, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με το European Centre for Disease Prevention and Control, για να θεωρείται μία χώρα ασφαλής, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της κατά τις τελευταίες 14 ημέρες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 75 ανά 100.000 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ το όριο αυτό, με πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

Ωστόσο, πέραν της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, πίσω από την πρόθεση της Ε.Ε. να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα των ασφαλών χωρών, κρύβονται και πολιτικοί λόγοι. Και αυτό γιατί μέχρι και σήμερα, η Ουάσιγκτον διατηρεί την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες ο προηγούμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επικρατεί η άποψη ότι το άνοιγμα των συνόρων θα πρέπει να εξαρτάται από την αμοιβαιότητα, η οποία δεν ισχύει στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία («Do Not Travel») για τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρότι τα επίπεδα των κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν στις ΗΠΑ.

Η διατήρηση των αμερικανικών περιορισμών στους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη, καθώς κάποιες χώρες απαιτούν την αμοιβαιότητα από την Ουάσιγκτον, όμως εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό είναι πιο απρόθυμες να κλείσουν τα σύνορα στους Αμερικανούς.

Τι θα γίνει, όμως, εάν η Ε.Ε. αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα των ασφαλών χωρών; Η λίστα δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να την ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση, χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό μπορούν να επιλέξουν να την αγνοήσουν και να κάνουν δεκτούς τους Αμερικανούς ταξιδιώτες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News