BUSINESS & FINANCE

ΟΤΕ: Γιατί αναμένει βελτιωμένες επιδόσεις το 2021

ΟΤΕ: Γιατί αναμένει βελτιωμένες επιδόσεις το 2021

Βελτιωμένες επιδόσεις αναμένει ο ΟΤΕ για το 2021, σε σχέση με το 2020. Όπως ανέφερε, χθες, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, η βελτίωση των μεγεθών στην κινητή, η ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές οπτικών ινών στη σταθερή και η διεκδίκηση νέων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ITC), που θα συγχρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη φετινή χρονιά.

Σε σχέση με τα δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League, ο όμιλος τηλεπικοινωνιών αξιολογεί όλα τα ενδεχόμενα, όμως, πόρρω απέχει από το στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εάν το 2020 η χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τον ΟΤΕ, επειδή πήρε σάρκα και οστά ο μετασχηματισμός του ομίλου, μέσω της δημιουργίας τριών νέων θυγατρικών εταιρειών, το 2021 λόγω και της ενεργοποίησης του ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούνται σημαντικές προσδοκίες για μεγέθυνση των μεγεθών. Κι αυτό επειδή, όπως ανέφεραν ο κ. Τσαμάζ και ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης, τα έργα που πρόκειται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης επικεντρώνονται στο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και σε τομείς όπου ο ΟΤΕ διαθέτει τεχνογνωσία. Κι αυτό δεδομένου ότι ο ΟΤΕ έχει αναλάβει σειρά έργων αυτόνομα ή κοινοπρακτικά, όπως η άυλη συνταγογράφηση.

Την ίδια στιγμή, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί «κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, η ζήτηση για έργα πληροφορικής και τεχνολογιών από τον ιδιωτικό τομέα κι ευρύτερα για λύσεις που αναπτύσσει ο ΟΤΕ θα ενισχυθεί.

Η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη, σε σχέση με το 2020, λόγω και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας και του τουρισμού, επιτρέποντας τη βελτίωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής. Εξάλλου, πέρυσι, λόγω της πανδημίας, συνολικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εμφάνισε σημαντική πτώση εσόδων από υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) λόγω της καθίζησης των τουριστικών αφίξεων. Η εισηγμένη συνεχίζει τη στρατηγική της μετατροπής συνδρομητών καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου, με τους πρώτους να καταγράφουν μείωση κατά 6,2% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Επενδύσεις σε υποδομές

Ο ΟΤΕ ενισχύει το επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα οπτικών ινών που πρόκειται να απορροφήσουν σημαντικό τμήμα των προγραμματισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών, ύψους 550 εκατ. ευρώ, για τη φετινή χρονιά. Η εισηγμένη επιδιώκει μέσα στην επόμενη τριετία η διαθεσιμότητα του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) να έχει αυξηθεί από 360 χιλ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σήμερα, στο 1 εκατομμύριο. Η εταιρεία διαθέτει 25 χιλ. συνδρομητές με συνδέσεις FTTH, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 8%, ως ποσοστό επί της συνολικής διαθεσιμότητας, με τον ΟΤΕ να επιδιώκει να αυξήσει τους συνδρομητές του στο 25% (επί της διαθεσιμότητας FFTH) τα επόμενα χρόνια.

Ένας άλλος τομέας όπου ο όμιλος ΟΤΕ δείχνει να έχει ρίξει ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός των δικτύων οπτικών ινών. Όπως αναφέρθηκε οι επενδύσεις συνεχίζονται (σ.σ. ένα σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, ύψους 550 εκατ. ευρώ για το 2021, αφορά αυτό τον τομέα) και ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχουν φθάσει το 1 εκατ. (από 346 χιλιάδες που είναι τώρα) τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News