Business & Finance Τετάρτη 7/10/2020, 10:17
BUSINESS & FINANCE

Λιτότητα χωρίς τέλος στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πανδημία και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έφεραν σε δεινή θέση τους γερμανικούς κολοσσούς. Παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων, εταιρείες όπως η VW και η BMW κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία απασχολεί πάνω από 800.000 εργαζόμενους. Αν συνυπολογιστούν και οι προμηθεύτριες εταιρείες τότε οι συνολικές θέσεις εργασίας φθάνουν σήμερα τα 2.000.000. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονταν οι κολοσσοί της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναζητώντας τον ιδανικό δρόμο μετάβασης από τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσεως στην ηλεκτροκίνηση με τις πολυάριθμες εκδοχές της. Τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις των εταιρειών κατέρρευσαν διεθνώς, αλλά και στη Γερμανία, προφανώς επειδή ελάχιστοι θεώρησαν ότι χρειάζονται εν καιρώ πανδημίας ένα νέο αυτοκίνητο. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες;

VW

Προς το παρόν δεν προβλέπονται αυστηρότερα προγράμματα λιτότητας από όσα τρέχουν ήδη στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Η διοίκηση στο Βόλφσμπουργκ αποφάσισε ωστόσο να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις προσλήψεις και να συνεχίσει το φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2016 ξεκίνησε ο περιορισμός 11.000 θέσεων εργασίας και περικοπών σχεδόν 3 δις ευρώ. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να χαθούν μέχρι 20.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Όλα αυτά χωρίς απολύσεις, μιας και ο γερμανικός κολοσσός εγγυήθηκε στους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις μέχρι το 2029. Παράλληλα όμως η VW δημιούργησε περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης λογισμικών.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η Daimler

H πανδημία προκαλεί τεράστια ελλείμματα στη γερμανική εταιρεία, η οποία αναγκάστηκε να προβεί σε αυστηρότερη λιτότητα από εκείνη που είχε ήδη δρομολογήσει. Ταυτόχρονα επιταχύνει το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν φήμες για περικοπή 10.000 μέχρι και 15.000 θέσεων από τις συνολικά 300.000 διεθνώς. Μερικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο ακόμα και για 30.000. Η αυτοκινητοβιομηχανία ωστόσο προτίμησε να μη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις και περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι επιθυμεί η μείωση των θέσεων εργασίας να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων της Daimler στη μονάδα παραγωγής στη Στουτγάρδη θα χαθούν μέχρι το 2025, 4.000 από τις 19.000 θέσεις εργασίας και στο Βερολίνο, στο παλαιότερο εργοστάσιο της εταιρίας, 1.000 από τις 2.500.

BMW

H πανδημία αναγκάζει την βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία να «διαγράψει» 6.000 από τις συνολικά 126.000 θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο τις απολύσεις και δίνοντας κίνητρα σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν εθελοντικά την εταιρία. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων οι προτάσεις σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη να εργάζονται με μειωμένο ωράριο είναι «πολύ συμφέρουσες». Παράλληλα η εταιρεία δίνει οικονομική βοήθεια σε νέους εργαζόμενους που θέλουν να σπουδάσουν και τους εγγυάται ότι η θέση εργασίας τους θα τους… περιμένει. Ας σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η BMW κατέγραψε για πρώτη φορά σε 11 χρόνια ελλείμματα. Παρόλα αυτά όμως η διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να επενδύσει δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση.

Audi

Η θυγατρική της VW είχε αποφασίσει ήδη το Νοέμβριο του 2019 να περικόψει στις μονάδες Ίνγκολστατ και Νεκαρσούλμ 9.500 από τις συνολικά 61.000 θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε απολύσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί 2.000 νέες θέσεις εργασίας σε ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση. Στόχος της Audi είναι να εξοικονομήσει γύρω στα 6 δισ. ευρώ, να αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της έτσι ώστε διατηρηθούν μακροπρόθεσμα όλα τα εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, αλλά και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ντίζελ η Audi έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς σε Daimler και BMW και ότι από την αρχή τη πανδημίας οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν δραστικά.

Opel

Από την προσχώρησή της στον γαλλικό όμιλο PSA (Peugeot, Citroën) το καλοκαίρι του 2017 η Opel έχει περιορίσει μαζικά τις θέσεις εργασίας προσφέροντας σε πολλούς εργαζόμενους αποζημιώσεις. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι έχουν λάβει εγγυήσεις ότι η διοίκηση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Δικαιολογημένη επομένως η οργή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εκπροσώπων των εργαζομένων και πολιτικών του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της Opel, όταν ο επικεφαλής προσωπικού της πρώην γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ραλφ Βάνγκεμαν, επικαλούμενος την κατάρρευση των πωλήσεων, απείλησε με απολύσεις σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθεί ικανός αριθμός εργαζομένων για τον επόμενο γύρω εθελούσιας εξόδου. Εν τέλει διοίκηση και εργαζόμενοι συμφώνησαν να παραταθεί η εργασία με μειωμένο ωράριο μέχρι τα τέλη 2021 στο εργοστάσιο Ρίσελσχαϊμ, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης έτσι ώστε εκείνοι που επιλέξουν να αποχωρήσουν να μπορέσουν να εργαστούν σε άλλους τομείς. Προς το παρόν πάντως το ζήτημα απολύσεων δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News