Business & Finance Σάββατο 13/03/2021, 13:57
BUSINESS & FINANCE

Μ. Σχοινάς: Υπόδειγμα το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Μ. Σχοινάς: Υπόδειγμα το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Τους λόγους για τους οποίους «θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή την εμβληματική χρονιά, 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη» αναλύει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε άρθρο του στην «Καθημερινή».

Όπως σημειώνει ο κ. Σχοινάς, σε καίρια ευρωπαϊκά εργοτάξια που συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα «προβάλλει με τη σοβαρότητα ενός στιβαρού ευρωπαϊκού παίκτη».

«Το ελληνικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα ενεργοποιήσει τους πρωτοφανείς πόρους του ομώνυμου Ταμείου, δικαίως χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα για άλλους. Κι αυτό γιατί δεν στοχεύει απλώς στο εύκολο χρήμα, αλλά προτείνει μια επαναδιάταξη του οικονομικού προτύπου της χώρας, προσαρμόζοντάς το στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» επισημαίνει. Αναφέρει ακόμη πως το ελληνικό σχέδιο «καλύπτει με επάρκεια την ανάγκη για επένδυση στις δεξιότητες και την επείγουσα και δικαιολογημένη προτεραιότητα για χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα».

Παράλληλα, συνεχίζει, «στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας η Ελλάδα ‘τρέχει’ ένα από τα πιο επιτυχημένα εθνικά σχέδια εμβολιασμού σε όλη την Ε.Ε.».

«Τι μας λένε όλα αυτά; Πρώτον, ότι έπειτα από 40 χρόνια ένταξης στις ευρωπαϊκές δομές η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης. Δεύτερον, ότι η κοινωνία που γαλβανίστηκε στην πυρά της οικονομικής κρίσης αντιδρά στις τωρινές εξαιρετικές συνθήκες με ψυχραιμία, συνοχή, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «η χώρα μας έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει, αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως έδειξε η μετατροπή της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών από πρόταση σε αποφάσεις, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ».

«Για όλα αυτά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Αλλά αισιοδοξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει επανάπαυση ή εφησυχασμός. Εχουμε ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Τώρα όμως πατάμε γερά στα πόδια μας κι ο θόρυβος των απαισιόδοξων δεν μπορεί να σκεπάσει τα βήματά μας προς τα εμπρός» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News