Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 12:54
BUSINESS & FINANCE

Η ExxonMobil επιλέγει μικρότερα γραφεία μειώνοντας τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία

Η ExxonMobil επιλέγει μικρότερα γραφεία μειώνοντας τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία

Η ExxonMobil δεν θα ανανεώσει την 33ετή μίσθωση των μεγάλης έκτασης γραφείων της στην αριστοκρατική περιοχή Lekki του Λάγος, η οποία λήγει την Παρασκευή, δήλωσαν τρεις πηγές εντός της εταιρείας στο Reuters, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία.

Η Exxon, η Shell, η TotalEnergies και η Eni έχουν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν το πλούσιο σε πετρέλαιο δέλτα του Νίγηρα της Νιγηρίας τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά οι κινήσεις αυτές έχουν καθυστερήσει λόγω κανονιστικών εμποδίων.

Το σχέδιο της ExxonMobil να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην τοπική πετρελαϊκή εταιρεία Seplat Energy, που συμφωνήθηκε το 2022, πλησιάζει στο τέλος του, καθώς η τοπική ρυθμιστική αρχή του πετρελαϊκού τομέα δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Νιγηρίας NNPC και της τοπικής μονάδας της Exxon αποτελεί «προάγγελο της ρυθμιστικής έγκρισης».

Η Exxon δήλωσε ότι διατηρεί ισχυρή παρουσία στη χώρα. «Η μετακίνησή μας σε ένα νέο σύγχρονο, ειδικά κατασκευασμένο γραφείο αντανακλά τη δέσμευσή μας στη Νιγηρία», δήλωσε ο Oge Udeagha, εκπρόσωπος της νιγηριανής μονάδας της ExxonMobil. «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο εργατικό μας δυναμικό και η στελέχωσή μας παραμένει αμετάβλητη», τόνισε.

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση της Exxon σε μικρότερα γραφεία και η απουσία νέων επενδύσεων αναδεικνύουν πόσο σοβαρά σκέφτεται να μειώσει τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία.

Η Exxon μεταφέρει το προσωπικό της από το 12όροφο Mobil House, το οποίο φέρεται να έχει μισθωθεί με κόστος 10 εκατ. δολάρια ετησίως, σε ένα εξαώροφο κτίριο γραφείων 22 χιλιόμετρα μακριά, στην αριστοκρατική περιοχή Ikoyi, το οποίο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το μισό προσωπικό που εργαζόταν στα πρώην γραφεία.

«Το νέο γραφείο δεν αφήνει σε κανέναν αμφιβολία για τα μελλοντικά της σχέδια για τη Νιγηρία», δήλωσε στο Reuters μέλος του προσωπικού της εταιρείας.
Έχοντας συμφωνήσει για την πώληση στην Seplat Energy, η ExxonMobil δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη θαλάσσια εξόρυξη στη Νιγηρία, μέσω των τοπικών μονάδων της Esso Exploration and Production Nigeria και Esso Exploration and Production Nigeria.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Tinubu, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, έχει καταστήσει την προσέλκυση επενδύσεων βασική προτεραιότητα και έχει δώσει εντολή να επιλυθούν οι συμφωνίες εκποίησης το συντομότερο δυνατό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News