Business & Finance Σάββατο 25/05/2024, 19:43
ECONOMIST

Κ. Σκρέκας: Στηρίζουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας για να είναι βιώσιμη

Κ. Σκρέκας: Στηρίζουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας για να είναι βιώσιμη

«H Ελλάδα είναι δυνατή, στον πυρήνα της Ευρώπης, πρωτοπορεί και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να δημιουργούν, να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους και να ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του συνεδρίου για τη Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τον Economist.

Ο κ. Σκρέκας αρχικά ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τη συμβολή του στο να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι την τελευταία πενταετία τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέλυσε το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως ανέφερε «ουσιαστικά αποτελούν το 99,9% της επιχειρηματικότητας, απασχολούν πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους, συμμετέχουν στο 50% της ΑΠΑ της χώρας, στις εξαγωγές, στις υπηρεσίες και στην υψηλή ανάπτυξη που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 150.000 νέες επιχειρήσεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μελλοντικοί εθνικοί πρωταθλητές».

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας: «Παραλάβαμε το 2019 τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ ευρώ, την ανεργία στο 17% και τις εξαγωγές της χώρας στο 19% του ΑΕΠ. Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ με ορίζοντα τα 950 ως το 2027 και ο μέσος μισθός έχει επίσης αυξηθεί κατά περίπου 25-30%. Οι εξαγωγές υπηρεσιών και προϊόντων έχουν φτάσει σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ και η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από 10%».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε στη συνέχεια: «Στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηρίξουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να είναι βιώσιμη. Στηρίζουμε επίσης την ελληνική βιομηχανία μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Δεν μπορούμε να πετύχουμε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αν δεν επεκτείνουμε την παραγωγική βάση της χώρας, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα. Αυτοί οι κλάδοι μαζί με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες θα μπορέσουν να πάνε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει. 

Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και σήμερα το 10% των γενοσήμων φαρμάκων της Ευρώπης παράγεται στην Ελλάδα. Σήμερα η ελληνική βιομηχανία κατασκευάζει τα υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια που ενώνουν την Κρήτη με την Αθήνα, τα υπεράκτια αιολικά της Καλιφόρνιας με την ηπειρωτική χώρα στις ΗΠΑ. Σήμερα η ελληνική βιομηχανία αναπτύσσεται και πρέπει να την στηρίξουμε ακόμη περισσότερο». 

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε πολλές προτάσεις και αυτές έχουν υιοθετηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Θυμίζω την πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο κατά την ενεργειακή κρίση και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Πρώτος ανέδειξε τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών για να μεγιστοποιούν το κέρδος τους. Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν που κατέθεσε πρόταση μαζί με τον κ. Τουσκ για θόλο εναέριας ασφάλειας στην Ευρώπη. Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου καλούμαστε να αποφασίσουμε για μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ελλάδα πιο ισχυρή στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και μια Ευρώπη πιο κοντά στις Ευρωπαίες και στους Ευρωπαίους πολίτες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φ. Ολάντ: Πώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα

Χ. Σταϊκούρας: Οκτώ τομείς για τη μετατροπή της κλιματικής κρίσης σε «πράσινη» ανάπτυξη

Συνέδριο Ecconomist: Τι συζήτησαν Ολάντ και Κασσελάκης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News