Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 10:15
DELPHI ECONOMIC FORUM

Σδούκου: Μπορούμε να εκδίδουμε άδειες εξόρυξης σε 2 χρόνια

Σδούκου: Μπορούμε να εκδίδουμε άδειες εξόρυξης σε 2 χρόνια

«Η ελληνική γη έχει κρυμμένα όλα όσα θέλουμε», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, για να ξεκλειδώσει η εθνική μεταλλευτική στρατηγική χρειάζεται εξορθολογισμος στους ρυθμιστικούς κανόνες, όπως είναι ο μεταλλευτικός κώδικας. «Απαιτείται συντόμευση στους χρόνους αδειοδότησης των εξορυκτικών έργων. Δεν ξέρω πώς θα εφαρμόσουμε το CRM για αδειοδότηση σε 2 χρόνια, αλλά πρέπει να το κάνουμε», τόνισε.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως η ΕΕ κινήθηκε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως για την υιοθέτηση της νέας λίστας CRM (Critical Raw Materials), που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η άμυνα και οι τηλεπικοινωνίες. Συμπλήρωσε ότι φέτος δεσμεύτηκαν 15 εκ.ευρώ για έρευνα από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. 

«Δε θέλουμε να χάσουμε καθόλου χρόνο σε αυτή την προσπάθεια, η στρατηγική αυτονομία περνάει μέσα από την αυτάρκεια», είπε, κάνοντας λόγο για μία ολιστική αλυσίδα αξίας πρώτων υλών, που περιλαμβάνει εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση πρώτων υλών, ώστε η ΕΕ να πετύχει τους στόχους της για περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News