Business & Finance Δευτέρα 18/03/2024, 22:50
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Κατηγορίες για παραποίηση των εσόδων κατά 78 δισ. δολάρια

Evergrande: Κατηγορίες για παραποίηση των εσόδων κατά 78 δισ. δολάρια

Η κινεζική Evergrande Group, η χρεοκοπημένη κατασκευάστρια εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης ακινήτων της Κίνας, διόγκωσε ψευδώς τα έσοδα κατά περισσότερα από 78 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της χρεοκοπίας της, σύμφωνα με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της χώρας για τις κινητές αξίες.

Η κύρια μονάδα της Evergrande, η Hengda Real Estate Group, αύξησε τα έσοδά της για το 2019 κατά περίπου 214 δισεκατομμύρια γιουάν (29,7 δισεκατομμύρια δολάρια) αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων τις πωλήσεις, και άλλα 350 δισεκατομμύρια γιουάν στα ετήσια αποτελέσματα του 2020, αναφέρεται σε μια κατάθεση του κατασκευαστή τη Δευτέρα, που επικαλείται μια ειδοποίηση της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας.

Οι ισχυρισμοί σηματοδοτούν το τελευταίο πλήγμα για τον Hui, ο οποίος κάποτε ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ασίας και επέβλεπε μια εκτεταμένη αυτοκρατορία που κάλυπτε από ακίνητα μέχρι ηλεκτρικά οχήματα. Η Evergrande ήταν μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες της Κίνας, η οποία ανέλαβε τεράστιο χρέος για να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, καθώς οι πωλήσεις κατοικιών ανθούσαν. Η αυτοκρατορία του Hui άρχισε να διαλύεται αφού οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στον δανεισμό, ενώ η οικονομική επιβράδυνση και η πανδημία περιόρισαν τις πωλήσεις.

Ο άλλοτε δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με αξία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του το 2017, ο Hui είδε τον πλούτο του να πέφτει σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά τη χρεοκοπία της κατασκευάστριας εταιρείας το 2021. Η μετοχή του σημείωσε πτώση και τελικά ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της. Ο όμιλος έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη κατάρρευση στην τριετή κρίση των ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη έπαυλη του Χονγκ Κονγκ που συνδέεται με τον Hui έχει τεθεί προς πώληση. Το πολυτελές ακίνητο, το 10E στο Black’s Link στην περίφημη περιοχή Peak, αναζητά πλειοδότες πριν από τη λήξη του διαγωνισμού στις 22 Απριλίου, ανέφερε η Savills Plc σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

Ο Hui και οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ανέφερε το CSRC. Η Hengda έχει παραιτηθεί από αυτά τα δικαιώματα, πρόσθεσε η εταιρεία στην κατάθεση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS